InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo jesť pred odchodom do posilňovne?

05. marca 2019
Čo jesť pred odchodom do posilňovne?
Väčší význam sa kladie potréningovému jedlu, ale správne sa musíte najesť aj pred odchodom do posilňovne. Rozhodnutie o tom, čo pred cvičením zjete, pritom ovplyvňuje niekoľko faktorov.

V prvom rade ide o vytvorenie správneho balansu, aby ste mali dostatok energie na cvičenie a zároveň aby ste nemali počas cvičenia žalúdočné problémy. Potom je treba zohľadniť čas cvičenia, prípadne jeho druh.

Cvičenie ráno
Jesť by ste mali asi tridsať minút pred tréningom. Keďže ste celú noc hladovali, telo bude potrebovať sacharidy aj bielkoviny. Jednoduchou voľbou je banán a grécky jogurt. Zo suplementov je ideálny srvátkový proteín, ktorý sa rýchlo vstrebáva. Ak ste sa nevyspali práve najlepšie, dajte si aj šálku kávy.

Článok pokračuje pod reklamou


Cvičenie na obed
Pred štartom obedného tréningu by ste nemali jesť 30-60 minút, pričom sa hodí skôr niečo ľahšie. Dôležité je telu dodať rýchlu energiu. Zo suplementov sa hodí energetická tyčinka s obsahom kofeínu, z bežnej stravy sú pohodlným riešením ryžové chlebíky s džemom a káva.

Cvičenie večer
Večer môžete jesť 15 až 30 minút pred tréningom, pretože ak ste mali kvalitné raňajky a obed, nebudete toho potrebovať na konzumáciu veľa. Mali by ste sa zamerať viac na dostatočné pitie vody a veľmi malý sacharidový pokrm. Zo suplementov je vhodný napríklad energetický gél.

Posilňovanie vs. intenzívne kardio
Pred posilňovaním je dôležité, aby sa jedlo dostatočne strávilo a nerobilo vám pri cvičení problémy. Pre by ste si mali dať medzi väčším pokrmom a cvičením priestor jednu až dve hodiny. Sacharidy a bielkoviny sú kľúčové, pričom je dôležité piť aj počas cvičenia dostatok vody.

Ak idete cvičiť vysoko intenzívne intervaly, nejedzte menej ako 30-60 minút pred cvičením. V tomto prípade sa vám viac hodia aj stimulanty ako je kofeín, ktoré z vás dostanú maximum intenzity i koncentrácie, ktorú na úspešné absolvovanie takého tréningu potrebujete. Strava by mala byť ľahšia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist