InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako si udržať motiváciu a pokračovať v chudnutí?

17. marca 2019
Ako si udržať motiváciu a pokračovať v chudnutí?
Ak vás trápi, že si nedokážete udržať motiváciu, tak sa upokojte – prakticky nikto normálny nedokáže byť motivovaný neustále. Dokonca aj väčšina profesionálnych športovcov má sem-tam problémy s motiváciou. Ako tento problém riešiť, aby ste mohli naďalej chudnúť?

Je normálne, že keď sa rozhodnete chudnúť, tak budete spočiatku oplývať veľkou dávkou energie a motivácie. Toto nadšenie udržiavajú počiatočné úspechy, ale ako náhle sa z procesu stane rutina, začne sa prejavovať strata elánu a motivácie.

Je to preto, lebo táto motivácia bola zameraná na niečo, čo v podvedomí robiť nechceme. Ide o vec, ktorej výsledok prinesie nejakú odmenu, ale oveľa radšej by sme sa venovali svojim záľubám či priateľom. Preto je ťažké udržiavať ju na vysokej úrovni dlhodobo. Situáciu komplikuje aj to, že chudnutie je pomalý proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť, ale aj tréningovú a stravovaciu disciplínu.

Článok pokračuje pod reklamou


Koľko času je potrebného na vypršanie počiatočnej motivácie je individuálne. Okrem samotnej osobnosti človeka to ovplyvňujú aj vonkajšie faktory. Často však za stratu motivácie môžu nepohodlnosť cvičenia, obmedzenia novej diéty, vyťaženosť a problémy v práci, sociálne udalosti, na ktorých zhrešíme a podobne.

Dôležitejšie ako dôvody je však to, ako si s týmito vplyvmi poradíme. Dôležitejšie je to, ako si môžeme motiváciu obnovovať a dokončiť našu púť za chudším telom.

Ako už bolo naznačené, najskôr si musíme uvedomiť, že motivácia tu nebude večne a že je úplne normálne, keď sa zrazu nebudete cítiť motivovaní. Nie je reálne očakávať, že si ju udržíte každý deň.

Je dôležité, aby ste si vytvorili systém, ktorý vás pri cvičení a stravovaní udrží aj v takýchto momentoch. Najlepším spôsobom ako to dosiahnuť je spojiť sa s rovnakým cieľom s nejakým priateľom, s ktorým budete chodiť pravidelne cvičiť a navzájom sa udržíte pod kontrolou.

Ďalším tipom je zaplatiť si dopredu permanentku do posilňovne či osobného trénera. Potom vás do posilňovne dotiahne ľútosť o to, že by ste inak premrhali peniaze. A potom už len stačí urobiť pár opakovaní prvého cviku a opäť sa do toho dostanete.

A práve aj takáto skúsenosť vás do budúcna naučí, že sebadisciplína sa vyplatí. Keď sa vám nechce cvičiť, ale predsa len tréning absolvujete, po ňom budete môcť byť na seba hrdí a určite si poviete niečo v zmysle: je dobré, že som sa nakoniec prekonal.

Vo svoj prospech môžete využiť aj technológie. Existujú mobilné aplikácie, ktoré vám umožnia stanoviť cieľ a monitorovať svoje pokroky. Zdieľanie výsledkov alebo cieľom so svetom tiež pomáha. Cvičenie si pritom môžete spojiť aj s niečím príjemným. Napríklad s počúvaním obľúbenej hudby.

Dôležité je pamätať na to, že aj keď budete mať nejaký krátkodobý prešľap v diéte alebo aj keď vynecháte tréning, tak sa nič katastrofálne nestalo. Ste len človek a zmena životného štýlu je náročná. Vráťte sa späť na správnu koľaj, napravte svoje chyby a buďte hrdí na každý pokrok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist