InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sacharidy na večeru? Možno to nie je až taký zlý nápad

05. apríla 2019
Sacharidy na večeru? Možno to nie je až taký zlý nápad
Je zaužívané, že príjem sacharidov počas dňa by sa mal s narastajúcim počtom hodín znižovať. Dopoludnia by mal byť najvyšší, večer naopak najmenší. Je to však skutočne tak, keď sa zameriame výhradne na chudnutie?

Vedci z Izraela, vedení profesorom Zachariom Madarom, by mohli zmeniť váš názor. Pred niekoľkými rokmi zrealizovali štúdiu, do ktorej sa zapojilo 78 policajtov s nadváhou. Títo príslušníci policajného zboru podstúpili šesťmesačnú diétu s cieľom schudnúť.

Samozrejme, aby sa prišlo na rozdiel, jedna skupina sa držala zaužívaných múdrostí a obmedzila kalorický príjem, kým druhá prijímala rovnaké množstvo kalórií ako predtým, ale väčšinu z nich skonzumovala v čase večera.

Článok pokračuje pod reklamou


Diétu do úspešného konca dokončilo 63 policajtov.

Po polroku boli výsledky subjektov zhodnotené a prišlo sa k zaujímavému záveru – skupina, ktorá prijímala väčšinu kalórií večer, schudla viac kilogramov a mala aj väčší úbytok na obvode pásu. Tiež sa im však znížila úroveň inzulínu a cholesterolu.

Čo si z toho môžete vziať vy? Ak vaša snaha chudnúť bežným spôsobom narazila na pomyselný múr a výsledky stagnujú, potom by ste mohli skúsiť dať šancu tejto diéte a presunúť väčšinu prijímaných sacharidov z raňajok na večeru.

Tento spôsob stravovania by mohol mať aj prospešné účinky za hranicou chudnutia.

Vedci totiž počas experimentu tiež zistili, že táto diéta neovplyvňuje len vylučovanie hormónov zodpovedných za hlad a sýtosť, ale aj tých, ktoré sú spojené s metabolickým syndrómom. Znižuje teda aj riziko cukrovky či kardiovaskulárnych ochorení.

Ak sa nad tým zamyslíme, možno si uvedomíme aj prepojenie tejto diéty s prerušovanou hladovkou. Aj u nej ľudia zvyknú vynechávať raňajky a svoje jedenie koncentrujú na druhú polovicu dňa, pričom sa pri večeri neobmedzujú. A tiež pozorujú úbytok na váhe.

Pozri aj: Prerušovaná hladovka. Je táto filozofia pre vás?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist