InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Len 10 minút denne vám stačí k lepšej kondícii a zdraviu

07. apríla 2019
Len 10 minút denne vám stačí k lepšej kondícii a zdraviu
Ak žijete pasívnym životom a chceli by ste mať lepšiu kondíciu a pevnejšie zdravie, excelentným prvým krokom je vyhradiť si v dennom harmonograme desať minút na veľmi jednoduchú aktivitu – rýchlu chôdzu.

Nepotrebujete navštíviť posilňovňu, nemusíte sa ani obliecť do tréningového úboru. Stačí sa zdvihnúť z gauča a vydať von na desaťminútovú prechádzku v rýchlom tempe. Len takáto maličkosť dokáže zlepšiť vaše zdravie.

Rýchla chôdza nie je takým strašiakom ako intenzívne cvičenie v posilňovni, ale veľmi rýchlo môže so sebou prinášať prospešné účinky. Navyše, je časovo nenáročná, a tak ju zvládnu absolvovať aj vyťažení jedinci. Koniec výhovorkám!

Článok pokračuje pod reklamou


Desať minút chôdze môže byť pekný základ a môže vás stimulovať k tomu, že časom budete tento čas naťahovať alebo vás chytí aktívnejší životný štýl a budete motivovaní aj cvičiť. Aj tých desať minút je však prospešných z niekoľkých hľadísk.

Podľa britskej organizácie PHE redukuje riziko ochorení, ako sú srdcovocievne poruchy či cukrovka druhého typu. Krátka rýchla chôdza tiež pomáha posilňovať kosti, znižovať bolesť krížov a prospieva aj po mentálnej stránke, pretože si pri nej prečistíte hlavu. Zlepšuje koncentráciu a bojuje proti stresu či depresii. Dodá vám tiež energiu do zvyšku dňa.

Ako si však predstaviť rýchlu chôdzu? Jednoducho ide o chodenie v rýchlejšom tempe, ako je vaše bežné. Nemusíte to však ani preháňať. Cieľom pri nej je rozpumpovať srdce, aby bilo o trochu rýchlejšie. Nemusia z vás hneď tiecť litre potu.

Keď si zvyknete na týchto desať minút, potom by ste si mohli do života pričleniť dlhšie prechádzky, turistiku, prípadne behávanie, cvičenie v posilňovni a podobne. To vám prinesie ešte viac prospešných účinkov a potenciálne predĺži aj o niečo viac váš život.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist