InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Dolph Lundgren z Rockyho je stále vo forme. Čo vám poradí?

14. apríla 2019
Dolph Lundgren z Rockyho je stále vo forme. Čo vám poradí?
Dolph Lundgren stvárnil hlavné postavy vo viacerých filmoch, ale osudná mu bola postava Ivana Draga vo filme Sylvestera Staloneho Rocky IV. Tento hit vyšiel ešte v roku 1985 a aj po toľkých rokoch nájdeme švédskeho herca v skvelej forme.

Lundgren je už šesťdesiatnik, ale ani vek mu nezabránil v tom, aby vyzeral dobre. Zarobil si veľa peňazí, stal sa slávnym, ale nespohodlnel. Aj vo vysokom veku dokáže zahanbiť nejedného dvadsiatnika.

Drago v spomínanom filme trénoval mimoriadne intenzívne a aj Lundgren si poriadne zamakal, keď sa natáčala známa scéna z prípravy sovietskeho boxera. Pre časopis Men‘s Health však nedávno priznal, že v osobnom živote nikdy tak tvrdo netrénoval.

Článok pokračuje pod reklamou


„Zostával som vždy viac-menej pri základoch,“ prezradil herec, ktorý stále vsádza v posilňovni na základy, ale už dávno zmenil svoj prístup k váham. Za štyri dekády sa naučil trénovať nie tvrdo, ale rozumne.

„Mnoho ľudí dvíha činky so svojím egom,“ tvrdí a cvičencom, ktorí majú záujem o fitness dlhovekosť, dáva tieto tri rady:

1. Počúvajte svoje telo
Lundgren trénuje päť dní do týždňa, hrudník s rumami v jeden deň, chrbát v ďalší a ramená s bicepsy v ďalší. Nohy a brucho trénuje dvakrát do týždňa. Pred rokmi by sa svojho plánu držal 100%, teraz postupuje deň po dni. „Večer plánujem, čo má čaká ďalší deň. Prispôsobujem sa tomu, ako sa cítim. Ak sa na cvičenie necítim, tak cvičiť nepôjdem,“ tvrdí.

2. Používajte ľahšie váhy
Ani švédsky rodák sa nevyhol dobe, kedy dvíhal ťažké činky, kedy ho ego hnalo k zvyšovaniu maximálnej sily. Zistil však, že sa mu svaly ľahšie udržiavajú, keď cvičí s ľahšími váhami. Napríklad, pri cvikoch na hornú časť tela robí 4 série a začína s veľkým počtom opakovaní – prvá séria ich má 30, ďalšia 20, ďalšia 15 a posledná 10. „Keď začnete s toľkým počtom opakovaní, naženiete do svalov krv. Každá ďalšia séria je potom ľahšia.“

3. Dajte šancu cviku doska (plank)
„Keď som mal 27, mal som stred tela taký, že som mohol robiť šialené veci. Čím viac starnete, tým viac strácate túto stabilizačnú funkciu,“ hovorí Lundgren a radí preto stráviť viac času cvičením brušných svalov. Konkrétne sa najviac koncentruje na bočné dosky (side plank) – na každej strane sa snaží trikrát vydržať 30 sekúnd. Tiež robí klasickú dosku na lakťoch, ale dvíha pritom jednu nohu na 2 sekundy – urobí 10 opakovaní každou nohou v dvoch sériách.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist