InstagramFacebookYoutube
Tréning

Kedy behať? Ráno, na obed alebo večer?

29. apríla 2019
Kedy behať? Ráno, na obed alebo večer?
Radi behávate, či už na bežeckom páse alebo na čerstvom vzduchu? Potom vás možno niekedy zaujímalo, kedy je najlepší čas na váš bežecký tréning. A odpoveď prinesieme práve teraz.

Ľudí je veľa a každý má svoj obľúbený čas tréningu. My sa pozrieme na to, aké výhody a nevýhody so sebou prináša behávanie v štyroch kľúčových obdobiach dňa.

Skoro ráno

Možno vás to prekvapí, ale skoré ráno nie je ideálnym časom na behanie. Síce ho budete mať skôr za sebou, ale prakticky všetky časti tela sú v tomto čase na tom z bežeckého pohľadu najhoršie. Máte nízku teplotu, vaše svaly sú tuhé, funkčnosť pľúc je nízka a ani vaše zásoby energie nie sú na takú aktivitu pripravené. Bežať sa vám bude ťažšie a budete náchylnejší na zranenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Doobeda

Pár hodín po zobudení je už vaše telo zohriate, pľúca sú rozbehnuté a aj energie by ste mali mať dostatok, pretože ste už zjedli minimálne raňajky. Aj napriek tomuto zlepšeniu to však stále nie je najlepší čas na beh. Vzhľadom na to, že väčšina ľudí je v tom čase v práci, sa využíva len zriedka a najmä cez víkendy. Tento je čas je vhodnejší skôr na posilňovanie svalov.

Na obed

Čas obeda je veľmi populárny u mnohých bežcov. Poskytuje šancu na mentálny oddych v strede dňa a doplní vás energiou pre jeho zvyšok. Z fyziologického hľadiska možno konštatovať, že v tomto období je už telo na efektívny bežecký tréning pripravené skoro na sto percent.

Popoludní a večer

Ak chcete z behu vyťažiť čo najviac, mali by ste sa mu venovať neskôr popoludní alebo večer. V tom čase je teplota tela na vrchole, svaly sú rozhýbané a zahriate. Aj činnosť pľúc je o niekoľko percent lepšia, ako skôr počas dňa. Behať by sa vám teda malo najľahšie práve v tento čas, preto sa vám zdá, že beh ubehne rýchlejšie. Rizikom tohto času však je, že je tréning náchylnejší na vynechávania. Po náročnom dni vám môže chýbať motivácia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist