InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najzdravšie druhy ovocia, ktoré by ste mali jesť

31. mája 2019
Najzdravšie druhy ovocia, ktoré by ste mali jesť
Mnohými spôsobmi je otázka, ktoré ovocie je najzdravšie, podobnou otázkou ako otázka, ktorý cvik je najlepší. Odpoveď sa mení v závislosti od účinkov, ktoré chcete dosiahnuť, píše magazín Men’s Health.

„V závislosti od charakteristiky, ktorú daná osoba hľadá v ovocí, či je to vysoký obsah vlákniny, viac vitamínov ako vitamín C, alebo viac minerálov ako draslík, by jedno ovocie mohlo byť nadradené nad iným,“ povedala Lisa McAnultyová, profesorka výživy na Štátnej univerzity Appalachian.

Ak hľadáte jednu živinu, o ktorú by ste chceli obohatiť svoju diétu, toto sú najlepšie druhy ovocia podľa USDA:

Článok pokračuje pod reklamou


Vláknina: Maliny, 8 g na 1 šálku
Bielkoviny: Marakuja(Passionfruit), 5 g na 1 šálku
Vápnik: Datle, 96 mg na 1 šálku
Železo: Kaki, 3.75 mg na 1 šálku
Horčík: Datle, 81 mg na 1 šálku
Draslík: Guava, 688 mg na 1 šálku
Zinok: Černice, 0.76 mg na 1 šálku
Vitamín C: Guava, 377 mg na 1 šálku
Folát: Guava, 81 mg na 1 šálku
Cholín: Mandarínky, 21 mg na 1 šálku

Ako maximalizovať zdravotné účinky ovocia?

Pokiaľ ide o kontrolu krvného cukru, medzi jednotlivými druhmi nie je až taký veľký rozdiel. Ovocie, ktoré je bohaté na cukry obsahuje aj vlákninu, ktorá predchádza prudkým zmenám krvného cukru. Výnimkou je hrozno, ktoré má veľa cukrov a nie až tak veľa vlákniny.

Ďalej treba poznamenať, že vytváranie džúsov z ovocia nás oberá o účinky vlákniny, a tak umožňuje telu absorbovať viac cukrov v kratšom časovom období. So šťavami by ste to preto nemali preháňať a uprednostňovať skôr celé ovocie.

Tiež je lepšie jedávať čo najčerstvejšie ovocie, pretože čím dlhšie leží v sklade, tým o viac živín príde. Dobrou alternatívou je aj mrazené ovocie, ktoré sa zmrazuje ihneď po zbere, vďaka čomu si uchová maximum živín.

Najlepšie je široké spektrum druhov ovocia, ale ak by ste naozaj chceli do svojej diéty pridať len jeden druh, potom bude najlepšou voľbou niečo z bobuľovitého ovocia.

Či ide o čučoriedky, jahody, černice, maliny, brusnice a podobne, ide o excelentný druh ovocia, pretože má málo tukov, málo kalórií, veľa vlákniny a niekoľko kľúčových vitamínov a minerálov, ako aj veľa polyfenolov, ktoré zlepšujú zdravie srdca a mozgu, znižujú riziko rakoviny, zlepšujú inzulínovú senzitivitu a krvný tlak. Majú aj protizápalové účinky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist