InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Dajte si pozor na tieto letné nebezpečenstvá

21. júna 2019
Dajte si pozor na tieto letné nebezpečenstvá
Deň na pláži, kúpalisku či v prírode, grilovačka, športovanie pod holým nebom. To všetko sú aktivity s letom spojené. Spojené sú však aj s nebezpečenstvom, ktoré leto prináša. Aby ste si ich mohli užiť v bezpečí, pomôže, ak si budete vedomí potenciálnych rizík.

Toto sú najbežnejšie riziká pre naše zdravie, ktoré sú zvýšené práve počas leta:

1. Zranenia končatín – či už je to pri práci v záhrade, kosení trávy, pri športovaní na čerstvom vzduchu, vychádzkach v prírode, hrozí vám vyššie poranenie nôh a rúk. V lete sme aktívnejší a náchylnejší aj na tržné či rezné rany, ako aj vykĺbenia a zlomeniny. Pri práci v záhrade treba dať pozor na motyku či rýľ, no a pri kosení treba byť plne koncentrovaní, mať pevnú obuv a pre istotu aj okuliare.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Spálenie pokožky – aj napriek varovaniam o riziku rakoviny kože stále ľudia podceňujú ochranu svojej pokožky pred slnkom. Aj keď sa nejdete opaľovať, mali by ste si svoju pokožku chrániť a dbať na ochranu najmä vtedy, ak pracujete v záhrade a ste natoľko zaujatí prácou, že si neuvedomujete ani čas, ktorý trávite na slnku.

3. Dehydratácia – veľakrát sa stane, že najmä cez horúce dni, ľudia podcenia pitie vody. Podcenia ho aj aktívnejší jedinci, ktorí športujú a tekutiny z tela vypotia vo väčšej miere. Dehydratácia pritom najmä v lete môže viesť k ďalším vážnejším komplikáciám – aj k mŕtvici.

4. Nehody na/vo vode – v lete sa zvyšuje výskyt utopení, čo je logické – častejšie sa chodíme do vody kúpať a plávať. Preto choďte len do vôd, kde ste pod dohľadom plavčíka, a hlavne – nepreceňujte svoje sily. Taktiež si dávajte pozor, ak ste na lodi. Noste vtedy nafukovaciu vestu, najmä, ak ste na dovolenke na otvorenom mori.

5. Otrava z jedla – v teplom počasí sa jedlo kazí rýchlejšie. Niekedy sa pokazené jedlo prejaví len bolesťami brucha a hnačkou, niekedy bude potrebná aj hospitalizácia. Je zrejmé, ktoré jedlá sú rizikové – s obsahom majonézy, mlieka, vajec, mäsa.

6. Poštipnutie hmyzom – leto je aj obdobie zvýšeného výskytu hmyzu a medzi ním je aj ten bodavý. Hrozí uštipnutie osou, včelou, ovadom, komárom a podobne. Nejde len o bolesť, ale hrozí aj alergická reakcia. Bodavý hmyz priťahujú voňavky a tmavé oblečenie, ako aj také, ktoré farbou alebo vzormi pripomína kvety. Samozrejme, treba dať pozor aj na jedlá a sladké nápoje.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist