InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Vedci vyvrátili tri bežné mýty o spánku

22. decembra 2019
Vedci vyvrátili tri bežné mýty o spánku
Vedci z Newyorskej univerzity sa prednedávnom pozreli na niekoľko bežných tvrdení, ktoré sa spájajú so spánkom. Ich práca pritom priniesla pár zaujímavých zistení, ktoré z tvrdení urobili definitívne mýty. Zverejnená bola v žurnále Sleep Health.

Mnoho výskumov už spojilo nedostatok kvalitného spánku s mnohými zdravotnými problémami, vrátane cukrovky, obezity, srdcovocievnych ochorení a mentálnych porúch. Spomínaná štúdia pritom zistila, že za nedostatočnú spánkovú hygienu môže aj niekoľko rozšírených tvrdení.

Výskumníci z tímu Rebeccy Robbinsovej analyzovali viac ako 8000 internetových stránok, aby našli najbežnejšie používané tvrdenia o spánku. Potom sa na ne zamerali a chceli zistiť, či ide o pravdu alebo mýtus.

Článok pokračuje pod reklamou


Napokon sa zamerali na tri tvrdenia:

1. Osoba môže fungovať dobre aj pri spánku trvajúcom 5 a menej hodín.
2. Hlasné chrápanie je normálne.
3. Pitie alkoholu pred spaním pomáha lepšie zaspať.

Prvé tvrdenie má podľa vedcov najväčší potenciál poškodiť zdravie človeka z dlhodobého hľadiska. Zistili tiež, že pri takej obmedzenej dĺžke spánku nepomáha vykompenzovať negatívne vplyvy ani zdriemnutie si počas dňa.

Druhé tvrdenie je z časti tiež mýtom, pretože chrápanie môže byť aj znakom spánkového apnoe, čo je porucha dýchania, ku ktorej dochádza k zastaveniu alebo výraznému spomaleniu dýchania počas spánku. Môže viesť až k infarktu, mŕtvici či depresiám. V niektorých prípadoch však môže byť chrápanie neškodné.

Tretie tvrdenie bolo tiež vyvrátené, pretože existujú dôkazy o tom, že konzumácia alkoholu predchádza ľuďom dosiahnuť hlboký a pokojný spánok. Alkohol tak jednoducho jeho kvalitu znižuje.

Tieto zistenia môžu pomôcť ľuďom vybudovať si lepšie spánkové návyky. Odborníci odporúčajú vytvoriť si pravidelný spánkový rytmus, pri ktorom vstávate a chodíte spať v približne rovnaký čas sedem dní v týždni. Dôležité je tiež spať minimálne sedem hodín za noc.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist