InstagramFacebookYoutube
Tréning

Vráťte sa späť do formy: Tipy a triky I.

02. januára 2020
Vráťte sa späť do formy: Tipy a triky I.
Niekedy nás život dokáže odtrhnúť od cvičenia aj vtedy, keď sme mu prepadli a venujeme sa mu poctivo niekoľko rokov. Niekedy je takáto prestávka aj dobrá. Je už však čas ukončiť ju. Ak sa chcete dostať späť do formy, pripravili sme pre vás mini seriál s tipmi a trikmi, ktoré vám k tomu pomôžu.

Celkovo vám v týchto dňoch prinesieme až štyri desiatky tipov a trikov, pričom v úvodnej časti vám na zahriatie prinesieme prvých desať:

1. Stanovte si rozumné ciele – na začiatok je správnym krokom stanoviť si nejaký cieľ. Ten cieľ by mal byť špecifický, merateľný, dosiahnuteľný, relevantný a časovo ohraničený. Začnite pomaly a zlepšujte sa priebežne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Využite kalendár – nenechávajte si plán svojich tréningov v hlave. Pridávajte si ich do vášho harmonogramu v plánovači alebo v kalendári. Pekne si ich rozvrhnite na celý týždeň dopredu a vyhraďte im vlastný časový priestor.

3. Dýchajte vedome – po tréningu, ktorý vytvára tlak na vaše telo, by ste sa mali upokojiť aj pomalým dýchaním, ktoré je hlboké a vedomé. Uvedomujte si každý nádych, každý výdych. Pomôže to telu vychladnúť a zároveň vás to zbaví aspoň časti stresu z náročného dňa.

4. Spomeňte si na minulosť – ak ste v minulosti milovali behávanie a kruhové tréningy, tak sa k tomu vráťte. Nemusíte sa dostávať späť do formy novými spôsobmi. Ak napríklad nemáte radi rotoped, tak sa na ňom netrápte a radšej behávate. Ak sa necítite isto pri pohľade na nový silový tréningu, venujte sa tomu, ktorý vám vyhovoval v minulosti.

5. Skúste prekonávať rekordy – kúpte si fitness náramok a merajte si, koľko krokov za deň prejdete. A na ďalší deň sa to číslo pokúste prekonať. Prekonávať môžete aj počty opakovaní pri posilňovaní, váhy na činkách, čas behu a podobne. Dodá vám to motiváciu.

6. Nepodceňujte regeneráciu – nemali by ste ísť do cvičenia po hlave a mali by ste si medzi tréningami dopriať aj voľné dni. Dostatočná regenerácia a kvalitný spánok sú kľúčové pre dlhodobé výsledky. Pomôžu aj strečing či masáže.

7. Pripravte si veci v predstihu – ak viete, že ráno máte ísť behať, pripravte si všetky veci už večer. Ráno už potom nebudete musieť prekonávať ďalšiu prekážku a neúmyselne si dávať viac priestoru na to, aby ste zmenili svoje plány.

8. Využite silu vizualizácie – meditácia vám pomôže znížiť hladinu stresu, ale zároveň ju môžete využiť na premýšľanie o tom, ako bude prebiehať váš tréning, ako budete dodržiavať svoju diétu a o tom, ako budete vyzerať, keď budete disciplinovaní.

9. Netlačte na seba až príliš – ste len človekom, ktorý občas môže šliapnuť vedľa. Niekedy podľahnete pokušeniu, niekedy neabsolvujete stopercentný tréning. Nebuďte však na seba za to zlí. Ak na seba budete tlačiť až príliš, viac vás to bude tlačiť k tomu, aby ste celú snahu vzdali. A to nie je váš cieľ.

10. Kardiovaskulárny tréning si nekomplikujte – nemusíte vymýšľať najrôznejšie spôsoby cvičenia kardia. V jednoduchosti je krása. Zahrejte sa 5-10 minút nižšou intenzitou, desaťkrát si prejdite intervaly zložené z 30 sekúnd maximálneho výkonu a 30 sekúnd minimálneho výkonu, a na záver venujte ešte 5-10 minút vychladnutiu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist