InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Američan jedáva 4000 kalórií pred spaním. Má tehličky a je zdravý

12. 1. 2020
Američan jedáva 4000 kalórií pred spaním. Má tehličky a je zdravý
S rozmachom sociálnych médií došlo k nárastu popularity rôznych osobností aj vo svete fitness. Niektoré sa ničím špeciálnym od zvyšku odlišujú. Toto konštatovanie však určite neplatí o Blakeovi Hortonovi. Tento Američan sa vo svete preslávil ako muž, ktorý v jednom jedle prijíma 4000 kalórií.

Horton pochádza z New Jersey a vďaka svojej internetovej sláve ho bolo možné vidieť v mnohých médiách, vrátane svetoznámych denníkoch New York Post, Daily Mail či The Sun, prípadne v televíznych reláciách Insde Edition, The Insider či Dr. Oz Show.

Jeho príbeh je prostý – pred tridsiatkou pribral z 81 kilogramov na 108. Potom sa rozhodol, že vo svojom živote urobí zmenu a začal chudnúť. Jeho prístup? Veľa tréningu a málo jedla. Veľmi rýchlo schudol skoro 14 kilogramov, no potom si uvedomil, že strácal veľa svaloviny a s výsledkom spokojný nebol.

Článok pokračuje pod reklamou


Jeho príbeh mal však nakoniec šťastný koniec. Napokon schudol a zároveň si vypracoval svaly natoľko, že ho ľudia začali obdivovať. Jeho cesta začala podobne, ako cesta u mnohých iných – začal si robiť prieskum, aby zistil, ako svoje telo transformovať optimálne. Jeho spôsob už však s bežnými normami nemá nič spoločné.

V septembri 2013 začal experimentovať s prerušovanou hladovkou a rýchlo zistil, že chudne a pritom má dostatok energie a zároveň nie je taký hladný. Nakoniec si cez pokusy a omyly vytvoril vlastnú, tzv. Blakeovu diétu. Tá mu umožňovala jedávať svoje obľúbené jedlá vo veľkej miere a udržovať si telo v skvelej fazóne.

Princípom tejto diéty je to, že jedáva len raz denne – večer. Dopraje si však vtedy vskutku bohatú nádielku jedla – naraz prijme až 4000 kalórií. Konzumuje hamburgery, pizzu, zákusky, sladené nápoje. A napriek tomu dokáže stále vyzerať dobre.

„Všetky kalórie som si našetril pre jedno jedlo. Kým bežní ľudia jedávajú trikrát denne, ja všetky živiny, sacharidy, tuky, bielkoviny, mikroživiny, vlákninu získam v jednom veľkom, monštruóznom jedle. Užívam si to teraz omnoho viac a moje zdravie je perfektné,“ povedal v roku 2017 denníku Daily Mail.

Horton teda tvrdí, že je, čo chce, jedlo si užíva, lepšie vyzerá a lepšie sa cíti. Nie je hladný a jeho zdravie je perfektné. Posledné tvrdenie sa však nezdalo Dr. Ozovi. V televízii tak podstúpil lekársku prehliadku. A naozaj mal výsledky zdravého človeka, hoci túto diétu aplikoval už dlhé roky.

Jednu nevýhodu to však predsa len má – po jedle je taký plný, že nie je schopný mať so svojou priateľkou sex. Aj preto sa musí uistiť, že jedenie je to posledné, čo cez deň urobí.

„Robím všetko, čo potrebujem urobiť, cez deň, či je to tréning, práca alebo sex. Robím to ešte pred jedením. Jedlo je to posledné. Potom už chcem len spať, chcem si ľahnúť,“ skonštatoval. „Veľa mojich jedál vyzerá nezdravo netrénovanému ľudskému oku, ale kladiem dôraz na to, aby som v nich mal dostatok makro aj mikro živín.“

A je tu aj ďalší dôvod, prečo jedáva pred spaním. Horton verí, že na takýto spôsob stravovania je ľudské telo geneticky predurčené, podobne, ako to funguje u zvierat. Jedlo by sa malo tráviť počas spánku.

Príbeh Hortona sme priniesli ako zaujímavosť. Hoci jeho diéta u neho funguje, nevyhnutne nemusí fungovať aj u vás. Tak ako každý takýto trend, aj tento môže byť pre vás nebezpečný, ak nerobíte všetko správne. Aj v tomto prípade sa nájdu štúdie, ktoré konzumáciu jedného dňa za deň podporujú, a také, ktoré poukazujú na možné riziká. Ak by ste sa ňou teda chceli inšpirovať, najskôr sa poraďte so svojím doktorom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist