InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo stále priberáte, hoci pravidelne cvičíte?

03. mája 2020
Prečo stále priberáte, hoci pravidelne cvičíte?
Pravidelné cvičenie nie je ľahké a vyžaduje si disciplínu. A aj keď už sa s ním viete zžiť, často vám morálku naštrbí pohľad na váhu. Je frustrujúce, ak sa v posilňovni snažíte a namiesto nižšieho čísla na nej uvidíte vyššie.

Hoci vás to môže frustrovať a znižovať vašu motiváciu, nie je to dôvod na paniku. To, že priberáte, nevyhnutne nemusí znamenať to, že robíte niečo zlé ani to, že idete zlým smerom. Prečo sa to teda môže diať, ak dodržiavate tréningový i stravovací plán?

1. Naberáte svalovú hmotu
Najzrejmejšou odpoveďou pre ľudí známych pomerom je, že v skutočnosti spaľujete tuky, ale zároveň budujete nové svaly, ktoré sú ťažšie a ktoré preto spôsobujú, že môže ručička na váhe stúpať. Z tohto teda môžete mať radosť. Preto je lepšie, ak skôr sledujete úbytok tuku a nie telesnej hmotnosti. A tiež sledujte to, ako sa fyzicky cítite.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Telo si udržiava viac vody
Ďalším dôvodom, prečo môžete naberať hmotnosť napriek tomu, že robíte pokroky pri spaľovaní tukov, je zadržiavanie vody. Čím jej telo viac zadrží, tým máte logicky aj vyššiu váhu. Voda tvorí 65 až 90 % váhy tela a jej obsah v tele sa môže zo dňa na deň dramaticky meniť. Keď cvičíte, zároveň sa jej objem v tele zvyšuje ako súčasť regenerácie a doplňovania glykogénu.

3. Máte zdravotný problém
V neposlednom rade to môže byť zdravotný problém, ktorý vašu snahu narúša. A hoci k tomu dochádza len vzácne, netreba to podceniť. Ak ste si istí, že robíte všetko správne a nič nepomáha, potom by ste mohli zvážiť návštevu doktora. Problémom môže byť napríklad štítna žľaza, ktorá môže spôsobovať naberanie hmotnosti a tým pádom vašu snahu o chudnutie komplikuje.

Bez ohľad na to, čo bude dôvodom na vaše priberanie aj pri pravidelnom cvičení a vhodnom stravovaní, musíte vo svojej snahe s trpezlivosťou pokračovať. Ak nie pre vzhľad, tak aspoň pre svoje zdravie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist