InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Tri kľúčové kroky k tomu, aby ste schudli

24. mája 2020
Tri kľúčové kroky k tomu, aby ste schudli
Niekedy je dobré vrátiť sa k základom. Pripomeňme si teraz napríklad to, že k efektívnemu chudnutiu je v podstate potrebné dodržiavať tri základné kroky, ktoré vás dovedú k vytúženému cieľu.

Chudnutie nemusí byť až taká veda, keď si uvedomíme, že je o kalorickom deficite, ku ktorému vedú predovšetkým zmeny v strave a zvýšená fyzická aktivita. A hoci je dobré disciplinovane jedávať a cvičiť, dôležité je nájsť aj mieru, vďaka ktorej proces zvládneme až do konca.

Pozrime sa na tie tri kroky o niečo podrobnejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


1. Zvýšenie kalorického deficitu cvičením

Pri chudnutí potrebujete viac kalórií spáliť, ako prijať stravou. No a k tomu spaľovaniu pomáha cvičenie. Najčastejšie ľudia siahajú po tom aeróbnom, kardio tréningu. A to je vskutku prínosom, či už je v miernej intenzite alebo ide o intenzívny intervalový tréning, ktorý je časovo efektívnejšie a podporuje metabolizmus aj po docvičení.

Podceňovať však nemožno ani posilňovanie, ktorým tiež pálite kalórie, ale zároveň budujete novú svalovú hmotu, ktorá zase zrýchľuje pokojový metabolizmus a celý proces chudnutia udržiavania hmotnosti uľahčuje. Ak z neho pri chudnutí chcete získať maximum, cvičte kruhovo alebo využívajte supersérie a zložené série.

2. Zmena stravovacích návykov

Cvičenie samotné by vám bolo k ničomu, ak by ste nepodporili chudnutie zmenami v strave. Dôležité je neprejedať sa, čo znie logicky. Aby ste udržali metabolizmus v pohybe, mali by ste jedávať častejšie v menších množstvách – asi každé 2 až 3 hodiny. Nie je to jediný stravovací mechanizmus vedúci k chudnutiu, ale pre bežného človeka asi ten najpohodlnejší.

Dôležité je vyhýbať sa cukru, ktorý je pri chudnutí nepriateľom číslo jeden. Nie je ním tuk. Naopak, zdravé tuky by mali byť súčasťou vašej výživy, pretože vás zasýtia a podporia vaše zdravie. Tiež je dôležité piť dostatok vody, ktorá zefektívňuje činnosť tela. Vyplavuje toxíny a pomôže vám s energiou aj s hladom.

3. Nájdenie miery

Môžeme oceniť entuziazmus, s ktorým sa do chudnutia pustíte, ale k čomu bude platný, ak to vďaka nemu na úvod „prepálite“ a nakoniec svoju púť skončíte neúspechom... Snažte sa k cvičeniu aj k strave pristupovať s mierou. Pri cvičení sa neničte a nezabúdajte na regeneráciu. V strave zase neuberajte až príliš veľa kalórií, pretože riskujete spomalenie metabolizmu, katabolizmus, únavu a hormonálne zmeny, ktoré vedú aj k veľkému hladu, ktorý vám komplikuje situáciu a ktorý nemusíte ukontrolovať. Tiež vám takáto striktnosť nepomôže ani po mentálnej stránke.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist