InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Pravidlá, ktoré vám raz a navždy pomôžu schudnúť nadbytočné kilogramy

28. júna 2020
Pravidlá, ktoré vám raz a navždy pomôžu schudnúť nadbytočné kilogramy
Schudnúť sa dá viacerými spôsobmi, ale mnohí ľudia sa po dosiahnutí svojho cieľa uspokoja a zase sa priblížia k správaniu, ktoré ich doviedlo k nadbytočným kilogramom. Za úspešné chudnutie teda možno považovať také, po ktorom si novú váhu aj udržíte.

Ak chcete schudnúť nadobro, okrem pravidelného cvičenia vám pomôžu ah nasledujúce pravidlá, ktoré by sta mali dodržiavať aj po dosiahnutí svojej vytúženej hmotnosti:

1. Vytvorte si stabilnú spánkovú rutinu – ľudia, ktorí spávajú minimálne 7 až 8 hodín v pravidelných časových intervaloch – chodia späť a vstávajú v rovnaký čas – dosahujú štatisticky viac úspechov v chudnutí a udržovaní zdravej hmotnosti. Vaše hormóny totiž nebudú pracovať proti vašim záujmom a budete mať viac energie pre aktívnejší životný štýl.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nezdravé jedlá nahraďte zdravými – vytvorte si prostredie, v ktorom namiesto nezdravých jedál budete mať po ruke len zdravé alternatívy, predovšetkým ovocie, zeleninu, orechy či rôzne druhy semien. K dispozícii by ste mali mať jedlá do 150 kalórií, ktoré využijete ako „snack“ na desiatu alebo olovrant.

3. Kráčajte vždy, keď sa dá – či už to bude doma, v práci alebo v škole, snažte sa urobiť za deň čo najviac krokov. Ak môžete ísť schodmi alebo výťahom, choďte schodmi. Parkujte čo najďalej od vchodu, chodievajte na prechádzky a raz za čas sa postavte zo sedadla a choďte sa prejsť.

4. Noste so sebou všade fľašu s vodou – dodržovania dostatočného pitného režimu je dôležitejšie, ako si mnohí myslia. Pomáha zabrániť prejedaniu, udržuje v chode váš metabolizmus a bráni tomu, aby sme si smäd mýlili s hladom. Najľahšie, ako sa uistiť, že budete piť dostatok vody, je nosiť ju stále so sebou. Efektívne je kúpiť si fľašu na opakované použitie.

5. Varte si jedlá doma – vlastnou prípravou jedla máte plne pod kontrolou všetky ingrediencie i ich množstvá. Viete, koľko soli, cukru a oleja ste použili. Znížite tak množstvo kalórií oproti jedlám, ktoré si niekde kúpite. Ušetríte tým aj peniaze a prípravou môžete spáliť aj trošku kalórií.

6. Eliminujte zo stravy prázdne kalórie – nemusíte jesť menej jedál, ak si budete vyberať tie správne a eliminujete tie nesprávne. Základom je obmedziť príjem prázdnych kalórií, ktoré pochádzajú najmä z cukrov, bielej múky a alkoholu. Súčasťou toho sú aj sladené nápoje.

7. Jedzte vybalansované pokrmy – pred každým jedlom sa uistite, že obsahuje bielkoviny a vlákninu. Dobré sú pre vás aj zdravé tuky, nemusíte sa im strániť. Sacharidy tiež netreba vynechávať, ale lepšie sú pre vás komplexné. Vaše jedlá by vám mali dodať pozvoľnú energiu na dlhšie bez toho, aby spôsobili výkyvy krvného cukru a spôsobili hlad len krátko po tom, čo dojete.

8. Koncentrujte sa na jedenie – prečítajte si etikety potravín, ktoré si kupujete. A keď už budete jesť, tak sa sústreďte len na to. Prežúvajte, jedzte pomaly. Nerobte pri jedení iné veci, inak budete rozptýlení a zakrátko po dojedení vám bude opäť chutiť niečo na jedenie.

9. Vytvorte si v strave zvyky – pestrosť je fajn, ale ak chcete schudnúť a novú hmotnosť si udržať, budete si musieť okrem pravidelného cvičenia vytvoriť zvyky aj v kuchyni. Musíte bez rozmýšľania vedieť, čo a kedy budete jesť. Musíte si udržiavať dlhodobo rovnaký stravovací harmonogram, mať vytipované vhodné pokrmy i drobné jedlá pre prípad, že vás prekvapí hlad.

10. Pravidelne sa vážte – aby ste udržovali kontrolu nad vašou hmotnosťou, dôležité je vážiť sa, aby ste monitorovali trendy. Ak napríklad uvidíte, že dve váženia po sebe vám váha stúpala, je čas pristúpiť k nejakému riešeniu. Navyše, klesajúca váha pri dodržovaní všetkých pravidiel vás utvrdí v tom, že vhodná strava a pravidelné cvičenie stoja za to.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist