InstagramFacebookYoutube
Tréning

Cvičenie doma: Týchto 5 chýb sa dopúšťate najčastejšie

07. decembra 2020
Cvičenie doma: Týchto 5 chýb sa dopúšťate najčastejšie
Cvičenie doma je fajn. Nemusíte dbať na to, ako vyzeráte, nebudete terčom pohľadov a môžete trénovať kedy chcete. Tréning pritom môže byť rovnako efektívny, ako v posilňovni. To má však jednu podmienku – musíte trénovať správne.

Veľa ľudí, ktorí cvičia doma, sa však pri cvičení alebo v prístupe k nemu dopúšťa chýb, ktoré jeho efektivitu znižujú. Najmä začiatočníci by si mali dať pozor na to, aby sa vyhli týmto prešľapom:

1. Vynechanie zahrievania
Najmä doma je lákavé skočiť rovno na tréning, no práve doma je dvakrát dôležité venovať čas zahrievania, pretože máte väčšiu tendenciu byť nerozohriati a stuhnutí. Vaše svaly, kĺby a väzivá potrebujú ľahkú rozcvičku, aby fungovali optimálne a neboli pod vyšším rizikom zranenia. Venujte preto zahrievaniu aspoň 5-10 minút.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Cvičenie nesprávnou technikou
Ak cvičíte doma, v ideálnom svete by ste už mali byť naučení – najlepšie odborníkom – správnu techniku cvikov, ktoré využívate. Doma však často začínajú cvičiť aj začiatočníci bez akýchkoľvek predošlých skúseností. A tí by si mali dať dvakrát taký pozor na to, aby cviky vykonávali správne. Bez správnej techniky sa uberáte o potenciálne pokroky a zvyšujete riziko zranenia.

3. Chýbajúce progresívne preťaženie
Mnoho ľudí má doma obmedzené možnosti, pokiaľ ide o náčinie. Možno aj preto, možno aj pre nevedomosť, stále cvičia dokola s rovnakými váhami, s rovnakými počtami opakovaní a s rovnakými počtami sérií. Takýmto spôsobom sa však k ničomu nedopracujete. Musíte si zaistiť progresívne preťaženie, musíte postupne zvyšovať výzvy, ktorým čelíte, aby ste mohli ďalej rásť. Zvyšujte váhu (alebo hľadajte iné spôsoby, ako si z tréningu urobiť väčšiu výzvu) minimálne raz za 3-4 týždne.

4. Presiľovanie sa
Každá minca má dve strany a kým niekto sa môže dopúšťať chyby, že nedostatočne stimuluje svoje svaly v ich aktuálnej forme, niekto to zase s cvičením preháňa. Ani tento extrém nie je dobrý, pretože hrozí pretrénovanie alebo zranenie. Nemôžete neustále dvíhať najťažšie váhy a nedávať telu čas na regeneráciu vysokou frekvenciou tréningu. Cvičte tvrdo, ale aj rozumne.

5. Nedostatočná disciplína
Domáce prostredie vás láka k tomu, aby ste sa na cvičenie vykašlali, keď sa len čo i len začne vynárať možnosť výhovorky. Dôležitá pri cvičení je sústavnosť, preto odolajte a zacvičte si. Stanovte si na začiatku vašej snahy cieľ a vypracujte si plán. A ten potom dôsledne dodržujte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist