InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

10 mýtov, pre ktoré priberáte alebo nechudnete

27. júna 2021
10 mýtov, pre ktoré priberáte alebo nechudnete
Snažíte sa chudnúť a v dobrej viere robíte veci, ktoré vám dávajú zmysel. Dodržujete rady, ktoré sú celkom známe. Napriek tomu však pokroky nerobíte. V čom by mohol byť problém? Možno v tom, že veríte mýtom.

Ak robíte niektoré z nasledujúcich desiatich vecí, mali by ste sa zastaviť a prehodnotiť ich. Skôr ako vám pomôžu, vám cestu za vysnívaným telom skomplikujú:

1. Preháňate to s bielkovinami – áno, bielkoviny sú dôležité pre budovanie alebo uchovávanie svalov, i chudnutie, keďže nás pomáhajú zasýtiť. Všetko veľa však škodí. Nezabúdajte, že aj oni majú kalórie a zároveň, ich nadbytok sa ukladá do tukových zásob. Pri jednej porcii jedla by ste ich nemali prijať viac ako 30 gramov.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ste v posilňovni dlhšie ako doma – aj príliš veľa dobrej veci škodí a to platí aj o cvičení. Pristupujte k nemu s rozumom a nepreháňajte to. Vaše telo potrebuje čas na regeneráciu, bez ktorej bude náchylnejšie na zranenia a pretrénovanie.

3. Chodíte spávať s prázdnym žalúdkom – neznamená to, že by ste mali jesť zemiakové lupienky alebo zmrzlinu pred televíziou, no je dobré zjesť niečo malé predtým, ako pôjdete späť. Na druhý deň vám nebudú toľko chutiť sacharidy a váš krvný cukor bude stabilnejší. Dobrou voľbou sú oriešky, grécky jogurt či tvaroh – bielkovinové jedlá s minimom sacharidov.

4. Volíte nízkotučné produkty – vyhýbať sa tukom nemusí byť najlepšia cesta za spaľovaním podkožného tuku, aj keď to môže znieť logicky. Tuky vás pomôžu zasýtiť a niektoré sú aj zdraviu prospešné.

5. Nejete pred cvičením – oberáte sa o palivo, čo môže spôsobiť, že nepodáte kvalitný výkon na tréningu, budete riskovať závrat alebo si zvýšte chuť do jedla po docvičení.

6. Spoliehate sa na obal výrobku – produkty v potravinách sú na to, aby sa predávali. Preto na ne výrobcovia umiestnia čokoľvek čo môžu, aby zvýšili pravdepodobnosť, že na ne siahnete. Nenechajte sa tak zlákať nálepkami ako „diétny“, „prírodný“, „nízkotučný“ a podobne. Študujte skôr konkrétne zloženie daného výrobku.

7. Používate umelé sladidlá – umelé sladidlá nahrádzajú cukor a sú bez kalórií. Nie všetko, čo sa blyští, je však zlato. Umelé látky by pre vás mohli byť ešte horšie ako samotný cukor.

8. Vyhadzujete žĺtka z vajec – neprichádzate len o časť bielkovín, ale aj o zdravú tuky a mikroživiny, ako sú vitamíny B či selén. Strach z cholesterolu mať nemusíte, nemá vplyv na hladinu toho krvného.

9. Vynechávate jedlá – mnoho ľudí rado vynecháva raňajky, prípadne večeru alebo dokonca obed. Ak sa nevenujete prerušovanej hladovke, môžete si takýmto spôsobom stravovania spomaliť metabolizmus a zvyšujete riziko neskoršieho prejedania.

10. Viaczrnné pečivo beriete za celozrnné – mnoho ľudí vie, že biele pečivo nie je dobré a že je vhodné ho nahradiť celozrnným. Tu môže dôjsť k omylu, že človek bude za celozrnné pečivo považovať pečivo viaczrnné. To sa pritom viac podobá k bielemu, pretože má rovnako vysoký glykemický index, a preto by ste ho jedávať tiež nemali.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist