InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 najlepších druhov zeleniny pre chudnutie

7. 6. 2022
10 najlepších druhov zeleniny pre chudnutie
Zelenina je základom zdravého jedálnička a vo veľkej miere môže byť užitočným pomocníkom aj v procese chudnutia. Podporte si ho nasledujúcimi desiatimi druhmi.

Tieto druhy zeleniny majú nízky glykemický index, obsahujú len malé množstvo sacharidov a kalórií, no dodajú vám veľa vitamínov, minerálov a iných dôležitých živín, vrátane vlákniny, ktorá podporuje pocity nasýtenia a udržuje pod kontrolou krvný cukor.

Baklažán

Je to všestranný druh zeleniny, ktorým dokáže nahradiť iné kalorické jedlá. Na jednu šálku obsahuje len asi 20 kalórií a až tri gramy vlákniny, vďaka čomu vás efektívne nasýti. Nájdete v ňom aj mangán, kyslinu listovú, draslík či vitamíny C a K.

Článok pokračuje pod reklamou


Cuketa

Jedna stredne veľká cuketa má len okolo 33 kalórií, dva gramy vlákniny a viac ako polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Dajú sa využívať ako náhrada bežných špagiet, no existuje viac spôsobov, ako si ich pripraviť a potešiť aj chuťové poháriky.

Cvikla

Dokáže zahnať chute na sladké a okrem chudnutia pomáha aj k upevňovaniu zdravia a podporovaniu športovej výkonnosti. Napriek tomu je v našej strave prehliadaná. Polovica šálky obsahuje 35 kalórií, sedem gramov sacharidov a veľa antioxidantov.

Hríby

Skvele sa hodia ako náhrada za mäso v najrôznejších pokrmoch. Obsahujú pritom veľmi málo kalórií a sú bohaté na vitamíny B, ktoré sú okrem iného prospešné pre srdcovocievne zdravie a činnosť tráviaceho systému.

Jicama

Je to exotický druh zeleniny, ale dá sa dopestovať aj u vás doma. Občas ju nájdete aj v ponuke hypermarketov. Z 90 % ju tvorí voda, a tak jedna šálka obsahuje len 46 kalórií. Na druhú stranu, nájdeme v nej až šesť gramov vlákniny. Je skvelým zdrojom inulínu, ktorý prospeje mikroflóre.

Karfiol

Skúste ako prílohu využiť namiesto bielej ryže či zemiakov karfiol. Alebo si polovicu zemiakov nahraďte v pyré karfiolom. A populárne je robiť si z neho pizzu. Je skutočne podceňovaný. Jedna šálka nasekaného karfiolu obsahuje len päť gramov sacharidov a 25 kalórií. Má aj 2 gramy vlákniny, 2 gramy bielkovín a obsahuje aj vitamín C a K, či kyselinu listovú.

Reďkovka

Jedna šálka reďkoviek obsahuje asi len 18 kalórií a dva gramy vlákniny. Možno prekvapí vysokým príjmom vitamínu C, ktorého pri danej porcii obsahuje až 15 percent denného odporúčaného príjmu.

Ružičkový kel

Dajú sa jesť restované, či ako súčasť polievok, šalátov alebo ako príloha k rybám. Jedna šálka obsahuje len asi 35 kalórií, pričom vďaka obsahu vitamínov, minerálov a omega-3 mastných kyselín má pozitívne prínosy na naše zdravie. Okrem iného, pomáha aj obmedzovať zápaly.

Špenát

Jedna šálka obsahuje len sedem kalórií. Prináša vám pritom horčík, draslík, vitamíny B a K. Pomáha uľavovať pri zápche, pretože je bohatý aj na rozpustnú vlákninu. Dá sa využívať ako príloha, v cestovinách, šalátoch či ako súčasť sendviču.

Uhorka

Z veľkej miery je tvorená vodou, atak neprekvapí, že na 100 gramov obsahuje len 15 kalórií a 3,5 gramu sacharidov. Do stravy prináša viac vlákniny, vitamínu K či draslíka. Dá sa jesť samotná alebo ako súčasť prílohy či šalátov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist