InstagramFacebookYoutube
Motivácia

5 spôsobov, akými si z cvičenia urobíte zvyk

23. októbra 2022
5 spôsobov, akými si z cvičenia urobíte zvyk
Objavte spôsoby, akými môžete z cvičenia urobiť váš nový zvyk, a do tréningov budete vstupovať s väčšou motiváciou a chuťou niečo dokázať.

Často o úspechu vášho tréningového programu rozhoduje sústavnosť a trpezlivosť. Pri nedostatku motivácie však môže dôjsť k problému so sebadisciplínou. Ten pomáha odstrániť cvičenie, ktoré už sa stalo vaším pevným zvykom. Ten si vytvoríte za 28 dní a pomôcť vám k nemu môže aj nasledujúcich päť osvedčených tipov.

Cvičte s priateľom

Volať si na tréningy priateľa alebo člena rodiny je skvelý spôsob, ako si vybudovať zvyk. Spolu sa totiž budete motivovať k tomu, aby ste cvičenie nevynechávali. A počas prvých 28 dní budovania zvyku je dôležité, aby ste tréningy naozaj nevynechávali. Práve konzistentnosť je pri budovaní akéhokoľvek zvyku kľúčová. Druhá osoba vás pritom dostane do posilňovne aj vtedy, keď sa vám nechce.

Článok pokračuje pod reklamou


Spájajte si určité činnosti s cvičením

Vytvorte si zautomatizované prepojenie medzi vami a cvičením tým, že budete cvičiť v rovnakom čase a že pred cvičením budete mať rovnakú rutinu. Večer si napríklad nachystajte oblečenie na cvičenie, hodinu pred cvičením si dajte menší pretréningový pokrm, polhodinu pred začiatkom vypite šálku kávy, absolvujte rovnakú zahrievacie rutinu a podobne.

Odmeňujte sa za úspech

Ak budete tvrdú prácu niečím odmeňovať, ľahšie si udržíte motiváciu v čase formovania zvyku. Môže ísť o hocakú formu odmeny, z ktorej budete mať radosť. Naplánujte si napríklad masáž na konci týždňa, v ktorom nevynecháte ani jeden tréning.

Zabudnite na prístup „všetko alebo nič“

Často dôjde k prerušenie celej snahy vtedy, ak si na ramená dávate veľké bremeno. Vaša cesta za krajším a zdravším telom nie je len o tom, aby ste prekonávali svoje osobné rekordy a trávili cvičením hodiny denne. Trochu cvičenia je lepšie ako žiadne. Nestojí za to ísť cez bolesť vtedy, keď ešte nie ste na úrovni, v ktorej by ste to zvládli. Riskujete tým zranenie i znechutenie.

Zamerajte sa menej na výsledky

Nemôžete sa dostať do vysnívanej formy zo dňa na deň. Ak budete mať príliš vysoké očakávania, pravdepodobne to nepovedie k vybudovaniu zvyku, ale k sklamaniu a ukončeniu celej snahy. Snažte sa preto koncentrovať menej na výsledky, ale viac na proces. Snažte sa, aby ste dodržovali konzistentnosť a zacvičili si každý deň.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist