InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

7 trikov zo sveta, ktoré pomôžu vášmu spánku

22. 1. 2023
7 trikov zo sveta, ktoré pomôžu vášmu spánku
Aj napriek tomu, že ste unavení, sa vám nedarí zaspať. Prípadne dokážete zaspať, ale v noci sa budíte, váš spánok je nepokojný a ráno vstávate nevyspatí. Ak tomu chcete dať zbohom, možno vám pomôžu triky, ktoré sú známe v rôznych kútoch nášho sveta.

Už sme viackrát písali o význame dostatočne dlhého a kvalitného spánku. Priniesli sme už množstvo rád, ako k nemu dospieť. Teraz sa však pozrieme na tradičné zvyky z krajín Európy, Ameriky či Ázie, ktoré miestni využívajú na to, aby sa lepšie vyspali.

Kúpeľ nôh (Čína) – tento večerný zvyk má svoje korene v tradičnej čínskej medicíne. Pred spaním vám pomôže uvoľniť myseľ a zbaviť bolestí nôh pomocou teplej vody s obsahom epsomskej soli, levanduľového oleja či nejakej bylinky, ako je napríklad lipkavec krížovitý.

Článok pokračuje pod reklamou


Ashwagandha (India) – tradičná indická medicína využívala na uvoľnenie pred spaním bylinku ashwagandhu, ktorá pomáha redukovať stres a nervozitu a zlepšovať náladu. Dokonca aj vedci zistili, že pomáha skrátiť čas potrebný na zaspanie a zlepšuje aj kvalitu samotného spánku.

Välling (Švédsko) – ľuďom, ktorí mali problém zaspať, dávali vo Švédsku piť teplý kašovitý nápoj známy ako Välling, ktorý obsahuje mlieko a ovsené vločky a ktorý sa bežne dáva bábätkám. Obsahuje látky, ktoré zlepšujú spánok, ako sú tryptofán, horčík, melatonín či serotonín.

Sauna (Fínsko) – susedia Švédov si problémy so spánkom riešili tak, ako viaceré rôzne problémy – saunovaním. Večer si tým zvýšili telesnú teplotu a uvoľnili svaly, následkom čoho boli ospalejší.

Magická bábika (Guatemala) – drevené bábiky s pestrofarebnými šatami rešpektujúcimi mayskú kultúru sa dávajú deťom, ktoré im vyrozprávajú svoje obavy a strachy predtým, ako si ich dajú pod vankúš. Ľahšie sa tak vyrovnajú s emóciami, ktoré im bránia v rýchlom zaspávaní.

Hamak (Stredná a Južná Amerika) – v Strednej a Južnej Amerike je populárne pospať si v hamaku, teda v hojdacej sieti. Poskytuje pocity bezpečia a pohodlia. Hojdavé pohyby neúčinkujú efektívne len na bábätka, ale pomáhajú k rýchlejšiemu zaspatiu aj u dospelých. Je preto ideálny pre poludňajšie zdriemnutie si.

Harmančekový čaj (celosvetové) – je po celom svete známy pre svoje upokojujúce schopnosti. Obsahuje látku apigenín, ktorá cez receptory v mozgu navodzuje ospalosť a uvoľnenie. Stačí ho piť dvakrát denne 4 týždne, aby ste zaznamenali zlepšenie kvality a dĺžky spánku. Druhú šálku si dávajte 45 minút pred odchodom do postele.

Pozri aj: Šesť prekvapivých účinkov kvalitného spánku


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist