InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréning krku – prečo by ste sa mali venovať aj jemu?

23. 1. 2023
Tréning krku – prečo by ste sa mali venovať aj jemu?
Ako poctiví cvičenci sa snažíme precvičovať každú partiu nášho tela. Vršok, stred, nohy, všetko máme pokryté. Je to však naozaj všetko? V úzadí na svoju príležitosť čaká krk, ktorého tréning môže byť tiež pre vás prínosný.

Nemusíte sa báť toho, že budete mať krk ako hráči rugby, u ktorých je ťažko rozpoznať, kde končí hlava a kde trup. Precvičujú ho aj iní športovci, ktorých krk nevybočuje z normálu.

A hoci bude krk na tréningové stimuly reagovať rýchlo, ani pravidelným cvičením ho nebudete mať taký hrubý, ako sa obávate. Naopak, budete môcť spokojne čerpať nasledujúce tri benefity.

Článok pokračuje pod reklamou


Posilnite si ho

Krk je u mnohých podceňovanou súčasťou chrbtice na to všetko, čo sa mu pomerne ľahko môže stať, ak starostlivosť oň zanedbáme. Nemusí ísť len o chronické bolesti krku, ale jeho zranenie môže skončiť aj paralýzou či smrťou. Riziko pritom neexistuje len pri aktivitách, ako sú rugby, box, bojové umenia, jazdenie na koni či akrobatické aktivity, ale aj bežné aktivity, ako je šoférovania automobilu, chôdza po schodoch či bicyklovanie v prírode. Všetky tieto aktivity potrebujú, aby ste mali silný krk. Čím silnejší krk budete mať, tým odolnejší voči zraneniam bude.

Zredukujete bolesti hlavy

Mnoho ľudí sa sťažuje na bolesti v oblasti krku, ktoré často spôsobujú aj bolesť hlavy. Hoci nie všetky bolesti hlavy sú spôsobené bolesťou krku, veľká časť z nich áno. Tieto bolesti zvyčajne začínajú bolesťou a stuhnutosťou na jednej strane krku. Príčinou je väčšinou znížená sila a stabilita v okolí krku v kombinácii s dlhým nesprávnym držaním tela počas pracovania v kancelárii, ležania na gauči alebo počas spania. Je ideálne riešiť aj držanie tela, ale aj posilňovanie krku samotné dokáže významne v tomto smere pomôcť.

Budete mať lepšie proporcie

V zámorí je známy výraz „syndróm ceruzkového krku“. Ide o stav, kedy úzky krk nezodpovedá mohutnosti tela. Nie je to práve estetický pohľad. Ak sa venujete poctivému tréningu ostatných svalových partií, určite sa snažíte budovať svaly symetricky. A v tom prípade je chybou, ak zabúdate na krk. Aj ten vašu postavu robí proporcionálnejšou a mohutnejšou. Vzbudíte tým aj väčší rešpekt a budete sa sami so sebou cítiť spokojne.

Na záver varovanie pre každého, kto by chcel začať so serióznym tréningom krku. Buďte pri jeho precvičovaní opatrní a aj keď sa vám časom zapáčia pokroky, nenechajte sa zlákať egom a nepreháňajte to s váhami a intenzitou. Kriticky dôležité sú technika a koncentrácia, aby ste si neprivodili vážne zranenie. Tréning krku má veľké prínosy, len musíte byť neustále obozretní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist