InstagramFacebookYoutube
Zdravie

10 jedál so zinkom, ktoré vám posilnia imunitu

27. 1. 2023
10 jedál so zinkom, ktoré vám posilnia imunitu
Zinok je minerál, ktorý má pre ľudské telo viacero prínosov. V posledných rokoch už snáď každý spoznal jeho mimoriadnu dôležitosť pre imunitný systém. Dobrou správou je, že ho nie je ťažké získať zo stravy. Prinášame vám 10 jedál, ktoré ho obsahujú vo významnej miere.

Odporúčaná denná dávka zinku je 8 mg u žien a 11 mg u mužov. Najľahšie sa získava zo živočíšnych zdrojov, ale nájdeme ho aj v niektorých rastlinných. Na 10 výborných zdrojov poukázal renomovaný magazín Prevention:

Ustrice – ide o jeden z najbohatších zdrojom zinku. Len šesť ustríc obsahuje 33 mg tohto minerálu, čo je v prípade žien viac ako štvornásobok dennej odporúčanej dávky a v prípade mužov trojnásobok.

Článok pokračuje pod reklamou


Hovädzina – nie je len skvelým zdrojom bielkovín, ale aj veľmi dobrým zdrojom zinku. 100 gramov hovädzieho mäsa vám môže pokryť polovicu až viac ako celú odporúčanú dennú dávku v závislosti od druhu hovädziny a vášho pohlavia.

Morčacie mäso – ak chcete menej tučné mäso, z ktorého získate veľa zinku, voľte morčacie prsia. Pri 100 gramoch získate 15-20 % dennej odporúčanej dávky.

Jogurt – okrem bielkovín a vápnika vám 150 gramov gréckeho jogurtu môže priniesť až desatinu odporúčaného denného príjmu zinku. Dá sa veľmi dobre doplniť s inými zdrojmi tohto minerálu, ako sú nižšie uvedené mandle či arašidové maslo.

Fazuľa – keďže je zinok spojený so zdrojmi bielkovín, neprekvapí, že ho obsahujú aj rôzne druhy fazule. Všetky sú dobrým zdrojom, ale biela fazuľa a fazuľa čierne oko vychádzajú ako najlepšie.

Cícer – táto strukovina bohatá na bielkoviny obsahuje aj vysoký podiel zinku. Jedna šálka obsahuje viac ako pätinu odporúčaného denného príjmu tohto minerálu.

Mlieko – podobne ako jogurt, aj mlieko na dobrým zdrojom zinku. Jedna šálka obsahuje takmer 10 % denného odporúčaného príjmu.

Mandle – tento druh orechov vám okrem rastlinných bielkovín dodá aj zinok. Ak by vás viac lákalo mandľové mlieko, vedzte, že 30 gramov celých mandlí obsahuje dvakrát viac zinku, ako jeden pohár z nich vyrobeného mlieka.

Arašidy – arašidy sú bohaté na bielkoviny a zdravé tuky, no obsahujú aj zinok. Pri sto gramoch telu dodáte 14 % odporúčanej dennej dávky. Ak obľubujete arašidové maslo, dve polievkové lyžice vám poskytnú asi 7 % odporúčanej dennej dávky zinku.

Bôb – strukovina, ktorá obsahuje veľa bielkovín, je aj plná zinku, či už budete bôb konzumovať čerstvý, mrazený alebo sušený. Jedna šálka poskytne 19 % odporúčanej dennej dávky tohto minerálu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist