InstagramFacebookYoutube
Motivácia

10 krokov, ktoré vás dovedú k úspešnému chudnutiu

29. 1. 2023
10 krokov, ktoré vás dovedú k úspešnému chudnutiu
Ak ste sa rozhodli, že prišiel čas na to, aby ste schudli niekoľko kilogramov, uistite sa, že na elánom nabitý začiatok nadviažete týždňami až mesiacmi odhodlanej snahy bez významného poklesu motivácie. K tomu vám pomôže 10 jasných krokov.

1. Majte jasný dôvod, prečo chcete schudnúť – práve toto bude hlavná vec, ktorá vás udrží na správnej koľaji, keď príde kríza. Jasne si zadefinujte, prečo chcete schudnúť, a zapíšte si to. Na začiatku každého týždňa si dôvody čítajte a pripomeňte si ich vždy, keď pocítite pokles motivácie.

2. Majte realistické očakávania – mnoho ľudí preruší svoju diétu a tréningový program preto, lebo výsledky nespĺňajú to, čo očakávali. Na čo by vkladali toľko snahy pre také malé výsledky? Treba si uvedomiť, že trpezlivosť je kľúčová a zmena nenastane z týždňa na týždeň. A nakoniec bude tá snaha stáť za to. Verte nám. Vyhýbajte sa extrémnym riešeniam a rýchlym diétam.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Stanovte si dosiahnuteľný cieľ – stanovte si jasný cieľ so špecifikovaným termínom jeho predpokladaného naplnenia. Uistite sa, aby bol cieľ špecifický a dosiahnuteľný. Ak je na dlhšie obdobie a je veľký, rozložte si ho na menšie ciele a krok za krokom choďte k ich naplneniu. Dosiahnutie každého vás povzbudí do ďalšej snahy.

4. Vyberte si plán, ktorý vyhovuje vášmu životu – k dispozícii je nespočetné množstvo stravovacích a tréningových plánov. Fungujú prakticky všetky, ak k nim pristupujete správne. Preto sa pri výbere snažte najviac myslieť na to, či bude vyhovovať vášmu životnému štýlu tak, aby ste sa plánu dokázali držať dlhodobo.

5. Myslíte pozitívne – možno si poviete, že sú to len reči, no pozitívne myslenie preukázateľne pomáha k úspechu. Myslíte a hovorte pozitívne a zmeníte tým aj svoje zvyky a správanie. Predstavujte si, ako svoj cieľ splníte. Ako budete vyzerať? Ako sa budete cítiť?

6. Všetko si zapisujte – nie je to len preto, že očividné pokroky vás motivujú, ale aj preto, aby ste prípadne dokázali identifikovať vec, ktorá vaše pokroky brzdí. Zapisujte si, čo jete, zapisujte si, ako cvičíte. Monitorovanie samého seba je pre transformáciu kľúčové a dá vám šancu vidieť všetko z inej perspektívy. Zapisovať si môžete aj svoje emócie.

7. Pripravte sa na prekážky – nikdy neviete, čo vám život prinesie, a preto buďte pripravení, keď sa pred vami nejaká prekážka objaví. Počítajte so sviatkami, ťažkým dňom v práci, nečakanou návštevou či nejakým poranením. Útechu nehľadajte v jedle.

8. Oslavujte úspechy – ide o dlhý a náročný proces, preto využite každý malý úspech na to, aby sa z neho radovali. Pocíťte vnútornú hrdosť a podeľte sa o úspech s blízkymi. Pomôže vám to motivovať samého seba do ďalšej snahy. Môžete si dať aj nejakú menšiu odmenu. Snažte sa vyhnúť tomu, aby išlo o jedlo.

9. Nájdite si oporu – ak ste v tom sami, úspechy sa dosahujú podstatne ťažšie. Preto sa snažte nájsť niekoho, kto vám bude oporou v ťažších chvíľach. Povedzte svojmu partnerovi, inému rodinnému členovi alebo blízkemu priateľovi o svojej snahe. Ideálne, nahovorte niekoho, aby chudol s vami.

10. Ak treba, siahnite po profesionálnej pomoci – nedokážete chudnúť a už si neviete sami poradiť? Nevzdávajte to a neváhajte sa obrániť na profesionálov. Ľudia, ktorí sú vo svojom odvetví odborníkmi, vám pomôžu najlepšie, či už ide o stravu alebo tréning. Navyše, budú vám ďalšou motiváciou, pretože ich nebudete chcieť sklamať a nebudete chcieť, aby vaše peniaze vyšli nazmar.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist