InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Mali by ste užívať stimulanty testosterónu?

8. 2. 2023
Mali by ste užívať stimulanty testosterónu?
Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý pomáha budovať pevné kosti a silné svaly, a podieľa sa aj na produkcii červených krviniek, raste vlasov či distribúcii tukov. Vekom sa jeho úroveň znižuje. Preto mnoho mužov siaha po stimulantoch testosterónu. Mali by však tieto doplnky výživy užívať?

Podľa vedcov sa po štyridsiatke každým rokom znižuje hladina testosterónu u mužov o zhruba jedno percento. Preto postupne strácajú silu, svaly i sexuálnu výkonnosť. Preto sa hlavne mužom vo vyššom veku predkladajú do pozornosti doplnky výživy zamerané na zvyšovanie úrovne tohto hormónu.

Tieto doplnky výživy zvyčajne stavajú na kombinácií niekoľkých ingrediencií, ako sú tribulus terrestris, kyselina D-asparágová, extrakt zo senovky gréckej, ženšen či ZMA, čo je kombinácia zinku, magnézia a vitamínu B6.

Článok pokračuje pod reklamou


Stimulanty testosterénu sa užívajú na základe odporúčaní výrobcu. Tie, ktoré obsahujú ZMA, by sa mali užívať večer. Hodí sa tiež užívanie doplnkov cyklovať, teda užívať ich napríklad 3 týždne a potom na dva prestať, aby si na ne telo nenavyklo.

Prínosom týchto doplnkov výživy je:

Rast sily – užívanie stimulantov testosterónu pomáha budovať svalovú hmotu i svalovú silu. Samozrejme, nedeje sa to samé od seba a musíte aj pravidelne cvičiť. Na tréningoch budete mať lepšiu výdrž a dlhšiu energiu.

Lepšia športová výkonnosť – vyššia hladina testosterónu vám umožní nie len cvičiť dlhšie, ale zvýši aj vašu kapacitu podávať lepšie výkony s väčšou silou a agresivitou. Poslúži to nie len pri posilňovaní, ale aj pri športovaní.

Lepšie reprodukčné zdravie – testosterón je hormón zodpovedný za reprodukčný systém a ten je u mužov po štyridsiatke vďaka starnutiu ovplyvňovaný práve poklesom pohlavného hormónu. Stimulanty preto pomáhajú udržovať v dobrom stave aj reprodukčný systém.

Spomalenie starnutia – užívanie týchto suplementov spomaľuje proces starnutia redukovaním podkožného tuku, tvarovaním a posilňovaním svalov, zlepšením kvality spánku a udržovaním lepšej nálady.

U stimulantov testosterónu výživy neboli zistené žiadne vážne vedľajšie účinky, ako sú akné či zmenšenie semenníkov, ktoré možno bádať pri zvyšovaním testosterónu pomocou užívaní steroidov. Potenciálnymi vedľajšími účinkami sú len nárast podráždenosti/agresivity a zvýšenie sexuálnej túžby.

Mali by teda užívať muži stimulanty testosterónu? Ako ste videli, prinášajú so sebou niekoľko výhod, s ktorými by mohli pomôcť vyriešiť váš problém. Mladí cvičenci ich však nepotrebujú a tí starší by sa mali v ideálnom prípade poradiť s lekárom a dať si urobiť test na hladinu testosterónu v krvi, aby sa zistilo, či je takáto suplementácia najlepšou voľbou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist