InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Horčík – prečo je pre kulturistov a športovcov dôležitý?

8. 3. 2023
Horčík – prečo je pre kulturistov a športovcov dôležitý?
Horčík je druhý najrozšírenejším elektrolytom v ľudskom tele. Už len tento fakt svedčí o tom, že jeho dostatočná hladina bude pre výkonnosť kulturistov a športovcov dôležitá. Aké prínosy pre vás bude mať jeho užívanie?

Tak ako všetky ostatné minerály, aj horčík je možno získať z bežných potravín. Najviac ho nájdeme v tmavej listovej zelenine, no obsahuje ho aj fazuľa, orechy, semená, losos, hovädzina, kuracie prsia, avokáda, banány či zemiaky.

Často ho však zo stravy najmä fyzicky aktívni ľudia nemusia získať v dostatočnej miere. Nie len pre nich je vhodným nástrojom na doplnenie jeho hladiny suplementácia. Bežné doplnky výživy obsahujú 200 až 400mg horčíka na jednu dávku. Mali by sa užívať s jedlom a najlepšou formou je magnesium citrát, ktorý má lepšiu absorpciu.

Článok pokračuje pod reklamou


Prínosy užívania magnézia (horčíka)

Zvýšená aeróbna kapacita – vedci zistili, že horčík pomáha významne zlepšovať aeróbnu cvičebnú kapacitu počas vysoko intenzívnych fyzických aktivít.

Zlepšenie okysličovania svalov – rovnakí výskumníci sa zamerali aj na hladinu okysličovania svalov a zistili, že u zdravých športovcov bolo bádať zlepšenia už po štyroch týždňoch každodenného užívania horčíka.

Podpora svalovej sily – testosterón je hormón, ktorý podporuje svalový rast, silový rast a pálenie tukov. Jeho nedostatok brzdí pokroky v týchto smeroch a neprospieva ani libidu a kostiam. Športovci, ktorí nemajú dostatok horčíka, majú vyššie riziko nedostatku testosterónu.

Zlepšenie krvného tlaku – horčík má významný vplyv aj zníženie krvného tlaku. Zmena sa zaznamenala v prípadoch, ak mal človek predtým nízko hladinu horčíka alebo zdvihnutý krvný tlak (140/90 a vyššie).

Posilnenie mentálneho zdravia – nízka hladina horčíka je spojená s nízkou hladinou spomínaného testosterónu, ktorého nízka hladina sa zase spája s horšou náladou, podráždenosťou či depresiou. Horčík preto priaznivo pôsobí aj na mentálne zdravie človeka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist