InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo vybuduje väčší triceps, stláčanie kladky alebo extenzie za hlavou?

20. marca 2023
Čo vybuduje väčší triceps, stláčanie kladky alebo extenzie za hlavou?
Bez ohľadu na to, ktoré svaly precvičujeme, vždy chceme vyberať tie cviky, ktoré sú najefektívnejšie. Platí to aj o tricepse, v prípade ktorého vedci nedávno zisťovali, ktorý z dvoch populárnych cvikov je pre jeho rast lepší.

Tricepsy tvoria dve tretiny hmoty nadlaktia, vďaka čomu by mali byť uprednostňované pred bicepsmi u každého, kto chce mať mohutné paže. Ich precvičovanie je však dôležité aj preto, aby sa nestali brzdou pri tréningu hrudníka či ramien.

Štúdia zverejnené v roku 2022 v Európskom žurnále športovej vedy porovnávala vplyv dvoch cvikov na rozvoj tricepsov – tricepsového stláčania hornej kladky a tricepsových extenzií za hlavou. Aké boli jej závery?

Článok pokračuje pod reklamou


Tricepsové extenzie za hlavou sú pre svalový rast lepšie ako stláčanie hornej kladky.

Štúdia výskumníkov z Univerzity Ritsumeikan a Národného inštitútu fitness a športu v Japonsku zahŕňala 21 subjektov vo veku okolo 23 rokov – 14 mužov a 7 žien. Na kladkostroji cvičili tieto dva cviky oddelenými rukami.

Účastníci cvičili päť sérií po 10 opakovaní po krátkom zahriatí a tréning absolvovali dvakrát do týždňa, nikdy nie dva dni po sebe. Každým týždňom váha na kladke rástla a po 12 týždňoch cvičenia došlo k meraniu pokrokov – sila sa merala množstvo maximálnej váhy na jedno opakovanie a svalová hmota magnetickou rezonanciou. Tieto testy absolvovali aj na začiatku experimentu.

Výskumníci zistili, že oba cviky viedli k podobnému nárastu svalovej sily, no pokiaľ išlo o svalovú hmotu, namerali až 40% rozdiel v prospech tricepsových extenzií za hlavou a to aj napriek tomu, že sa pri cvičení tohto cviku využívala nižšia záťaž ako pri stláčaní kladky.

Vedci sa domnievajú, že extenzie stimulujú svalový rast u tricepsov viac ako stláčanie kladky, pretože pri nich dochádza k väčšiemu natiahnutiu dlhej hlavy tricepsu, čo vedie k väčšiemu svalovému napätiu napriek využitiu ľahšej váhy. Tiež na to môže mať vplyv obmedzenie krvného toku počas cvičenia extenzií, vďaka čomu sa zvyšuje metabolický stres vo svaloch.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist