InstagramFacebookYoutube
Suplementy

2 doplnky výživy, ktoré zlepšia váš tréning a výkonnosť

5. 4. 2023
2 doplnky výživy, ktoré zlepšia váš tréning a výkonnosť
V snahe zlepšiť športovú výkonnosť siahame po rôznych doplnkoch výživy. Aby ste váš tréning a výkon optimalizovali, musíte dôverovať suplementom, ktoré užívate. Nie všetky výskumy sú pritom úprimné. Vedecky aj prakticky overené sú však dva, na ktoré poukázal Jason Jelly zo Stack.

Beta-Alanín

Táto aminokyselina je výborným doplnkom pre anaeróbny i aeróbny tréning. Podporuje totiž výbušnosť, silu, vytrvalosť, tréningovú kapacitu, podporuje VO2 a redukuje a odďaľuje únavu. Vďaka tomu budete môcť trénovať intenzívnejšie a dlhšie bez ohľadu na druh tréningu. To, samozrejme, povedie k rýchlejším pokrokom vo vašom snažení, či už je to budovanie sily, svalov, kondície alebo chudnutie.

Beta-Alanín potrebuje niekoľko dní až pár týždňov, aby sa jeho účinky prejavili, pretože potrebuje čas, aby zvýšil a stimuloval karnozín vo svaloch. Odporúčaná denná dávka je 4-6 gramov. To by malo karnozín zvýšiť až o 64 % v priebehu 4 týždňov. Možno budete pociťovať mravčania na pokožke a temene hlavy, ale to je normálne. Nebolo preukázané, že by bol beta-alanín pri dlhodobom užívaní škodlivý.

Článok pokračuje pod reklamou


Šťava z červenej repy

Šťava z červenej repy, alebo cviklová šťava, má antioxidačné a ergogenické účinky. Je bohatá na vitamín C, karotenoidy a flavonoidy. Tieto látky majú protizápalové účinky a pomáhajú urýchľovať zotavovanie svalov po fyzicky náročnom tréningu. Ergogenický účinok sa prejavuje tým, že sa zaisťuje efektívnejší prenos a využitie energie pri náročnej fyzickej práci. Podporuje sa hladina oxidu dusnatého v krvi, vďaka čomu sa rozširujú cievy a bronchiolové trubice, vďaka čomu sa zlepšuje prietok krvi a prúdenie vzduchu. Do svalov sa tak dostane viac živín a kyslíka.

Výskumy ukázali, že šťava z červenej repy zlepšuje aeróbnu i anaeróbnu kapacitu cvičencov. Zlepšuje teda vytrvalosť bez ohľadu na typ fyzickej aktivity. Intenzívnejšie tak vydržíte cvičiť dlhšie. Piť by sa mala 90 minút pred štartom tréningovej jednotky v množstve asi 500 ml (zhruba dva poháre).


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist