InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Čo je BCAA a ako funguje?

Autor: PR článok  /   14. marca 2023
Čo je BCAA a ako funguje?
Budovanie svalovej hmoty pre postavu vašich snov je nepochybne jedným z najpopulárnejších tréningových cieľov, s ktorými sa stretnete. Mnoho ľudí sa v posilňovni veľmi namáha, ale výsledky sa dostavujú veľmi pomaly alebo sú prakticky neviditeľné aj po dlhšom čase. To môže byť frustrujúce a môže to odradiť od ďalšieho tréningu. Práve v takýchto situáciách môžu pomôcť výživové doplnky a doplnky stravy, ktoré sú okrem iného určené na maximalizáciu účinkov tréningu. Jedným z najobľúbenejších doplnkov na budovanie svalovej hmoty sú BCAA.

Čo je BCAA?

BCAA je skratka pre aminokyseliny s rozvetveným reťazcom, ktoré by sa mali chápať ako aminokyseliny s rozvetveným reťazcom. Tento názov označuje aminokyseliny, ktoré majú rozvetvenú štruktúru. To znamená, že obsahuje len tri exogénne aminokyseliny - valín, leucín a izoleucín. Stojí za to pripomenúť - "exogénne" znamená, že ľudský organizmus si ich nedokáže syntetizovať sám, preto je potrebné dodávať ich prostredníctvom potravy, ako aj živín a doplnkov stravy.

BCAA vo forme doplnkov sú k dispozícii v rôznych variantoch, ktoré sú určené pomerom jednotlivých aminokyselín v ich zložení. Najbežnejšie zloženie nájdete s pomerom 2:1:1 (leucín:valín:izoleucín), ale existujú aj iné "silnejšie" varianty BCAA. Rovnako obľúbené sú aj výživové doplnky s pomerom 4:1:1 alebo 8:1:1 a existujú dokonca aj kombinácie 20:1:1.

Ako funguje doplnok BCAA?

Primárnym a pravdepodobne najdôležitejším účinkom doplnku BCAA je ochrana svalov pred fenoménom katabolizmu (rozpadu) svalového tkaniva. Počas intenzívneho tréningu totiž svaly využívajú bielkoviny (aminokyseliny), ktoré sú dodávané v potrave. Ak je však dodávané množstvo príliš malé, telo začne využívať bielkoviny uložené vo svaloch, čo vedie k rozpadu svalov, a tým k tzv. poklesom. Dodávaním BCAA vo zvýšenom množstve chránime svaly pred týmto javom a telo využije aminokyseliny dodané vo forme živiny. Toto však nie je jediný účinok leucínu, izoleucínu a valínu. Čo ešte stojí za zmienku?
  • Zvýšenie vytrvalosti a svalovej sily;
  • regulácia hormonálnej rovnováhy organizmu;
  • ochrana pred voľnými radikálmi;
  • regulácia metabolizmu sacharidov a tukov v tele;
  • inhibícia kortizolu (tzv. stresového hormónu);
  • správna regenerácia svalov a celého tela po tréningu;
  • regulácia hladiny glukózy v krvi.

Zdroj foto: George Rudy / Shutterstock.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist