InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Ktoré doplnky výživy by ste nemali užívať dokopy?

19. 4. 2023
Ktoré doplnky výživy by ste nemali užívať dokopy?
Mnoho ľudí užíva doplnky výživy, aby si posilnili zdravie alebo zlepšili kvalitu svojho života. Hoci ide o produkty, ktoré sú bezpečné, miešanie niektorých z nich by vám ich efektívnosť mohlo znížiť, prípadne ich kombinácia s liekmi zhoršiť účinnosť liečby.

Pokiaľ ide o vzájomné kombinácie doplnkov výživy, vyhnúť by ste sa mali týmto:

Vitamín C a meď – vitamín C sa užíva z rôznych dôvodov, najmä však pre posilnenie imunity. Meď podporuje produkciu energie v tele a tvorbu spojivových tkanív, preto sa odporúča aj ľuďom so srdcovocievnymi problémami. Vysoké dávky vitamínu C však vedia obmedziť absorpciu tohto minerálu.

Článok pokračuje pod reklamou


Horčík a vápnik – horčík je dôležitý minerál pre stovky procesov, ktoré prebiehajú v našom tele. Jeho nízka hladina v tele je spájaná s cukrovkou, osteoporózou a srdcovocievnymi problémami. Vápnik je ďalší dôležitý minerál, najmä pre zdravie kostí. Ak ich však budete užívať spolu, zníži sa absorpcia horčíka. Ich príjem by ste mali oddeliť a vápnik užívať pred spaním.

Železo a zelený čaj – železo je esenciálnou súčasťou červených krviniek. Jeho príjem je odporúčaný ľuďom s anémiou, rakovinou, určitým tráviacimi problémami a tehotným ženám. Jeho absorpciu však dokáže znížiť zelený čaj, ktorý zlepšuje mentálne zdravie, redukuje symptómy žalúdočných problémov, chráni voči rakovine a srdcovým chorobám. Preto by ste ich nemali prijímať v rovnakom čase.

Okrem vzájomných kombinácií môžu suplementy ovplyvniť absorpciu niektorých liekov, čo môže ohroziť liečbu daného problému. Typicky ide o nasledujúce doplnky výživy:

Zinok - znižuje vzájomnú absorpciu v kombinácii s niektorými druhmi antibiotík (chinolónových a tetracyklínových) a znižuje účinnosť penicilamínu. Preto ho užívajte minimálne dve hodiny pred liekmi a štyri hodiny po liekoch.

Melatonín - dávať by si naň mali ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, antikonvulzíva a antikoncepciu.

Ashwagandha - zvyšuje účinnosť liekov na zníženie krvného cukru, takže môže viesť k hypoglykémii, a na zníženie krvného tlaku, takže môže viesť k hypotenzii. Taktiež môže znížiť účinnosť imunosupresív.

Ľubovník bodkovaný (St. John’s Wort) - je nebezpečný v kombinácii s určitými antidepresívami. Môže viesť k hnačke, podráždeniu, zrýchlenému tepu, vysokému krvému tlaku a halucináciám. Tiež znižuje účinnosť týchto aj iných liekov, ako sú antikoncepcia, lieky proti HIV, lieky na rakovinu (irinotecan), warfarin, oxykodon, digoxin a ciclosporin.

Ak chcete mať istotu, užívanie doplnkov výživy konzultujte s certifikovaným špecialistom na výživu alebo so svojím lekárom.

zdroj: health.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist