InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Sila v prášku: Proteín vs. kreatín

17. 5. 2023
Sila v prášku: Proteín vs. kreatín
Kulturisti, športovci i fitness nadšenci sa stretávajú s dvoma populárnymi práškovými suplementmi – proteínom a kreatínom. Oba pomáhajú zlepšovať výkonnosť, oba pomáhajú budovať svaly. V čom sú ich vplyvy odlišné?

Hoci niektorými vplyvmi sa srvátkový proteín s kreatínom monohydrátom môžu podobať, existujú aj rozdielnosti, ktoré vychádzajú z ich rozdielnej chemickej štruktúry. Ich pochopenie nám pomôže lepšie si nastaviť svoju suplementáciu.

Srvátkový proteín

Bielkoviny sú pre svoj obsah aminokyselín veľmi dôležité pre regeneráciu a budovanie svalovej hmoty. Preto je srvátkový proteín aj taký populárny. Pomáha doplniť makroživinu, ktorej potreba nemusí byť dostatočne naplnená z bežnej stravy a ktorá pomáha stimulovať proteínovú syntézu v svaloch.

Článok pokračuje pod reklamou


Ideálny čas na užívanie srvátkového proteínu je hneď po docvičení, pretože vám bielkoviny dodá relatívne rýchlo vtedy, keď ich potrebujete. Druhý najlepší čas je ráno po dlhom spánku. Denne by ste nemali v ideálnom prípade užiť viac ako 2-3 odmerky/dávky proteínu, aby ste si zachovali pestrosť bielkovinových zdrojov.

Kreatín monohydrát

Kreatín je aminokyselinou, ktorá sa vytvára v tele pečeňou, obličkami a pankreasom. Zo stravy sa prijíma ťažko, preto sa odporúča dopĺňať ho cez suplement. Svalom tak pomáhate dodať viac energie a zvýšiť ich cvičebnú kapacitu. Tiež podporuje regeneráciu a svalový rast.

V minulosti bolo populárne prvých päť až sedem dní užívať kreatín v 20-25 gramoch rozdelených na 4-5 rovnakých dávok počas dňa. Následne sa užívalo 3-5 gramov pred tréningom. V súčasnosti sa tá nasycovacia fáza s vyšším príjmom kreatínu nepovažuje za nevyhnutné pre dosiahnutie efektívnosti tohto doplnku výživy.

Ktorý je lepší?

Na otázku, ktorý z týchto dvoch doplnkov výživy je lepší, neexistuje korektná odpoveď. Oba majú totiž unikátne prínosy, a tak ich nasadenie do výživy treba zvážiť na základe vašich cieľov. Vo väčšine prípadov je pritom prínosné, ak sa užívajú oba dokopy.

Kreatín viac podporuje cvičebnú výkonnosť tým, že dodáva svalom viac energie a sily. Vďaka tomu bude váš tréning intenzívnejší a spôsobí väčší stimul na rast. Ten zase proteín pomáha realizovať tým, že svalom dodáva aminokyseliny potrebné na ich zotavenie a následne zväčšenie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist