InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

5 každodenných aktivít, ktoré vám pomôžu budovať svaly

Autorka: Lucka  /   3. 6. 2023
5 každodenných aktivít, ktoré vám pomôžu budovať svaly
Budovanie svalov má svoje prínosy nie len pre estetiku nášho tela, ale aj pre lepšie fyzické zdravie, väčšiu silu, lepšie duševné zdravie či redukciu bolesti. Svaly si pritom môžete posilňovať aj mimo posilňovne.

V našich životoch robíme veľa aktivít, ktoré nepovažujeme za cvičenie, no majú pozitívny vplyv na silu a stav našich svalov. Nájdeme ich aj v každodenných činnostiach. Napríklad aj v nasledujúcich piatich:

Práca v záhrade

Ak máte rodinný dom s pozemkom alebo záhradku, práce v záhrade môžu byť pre vás psychickým relaxom i fyzickým tréningom. Dajú sa kategorizovať ako cvičenie v miernej aktivite. Za 30 minút môžete spáliť 160 až 220 kalórií. Hýbete sa, robíte drepy, zohýbate sa, prenášate ťažšie váhy, ťaháte, tlačíte, okopávate, v zime odhŕňate sneh... Sami dobre viete, akí unavení po tom niekedy ste.

Článok pokračuje pod reklamou


Upratovanie domácnosti

Nemáte k dispozícii záhradu? Nevadí. Aj v domácnosti nájdete riešenie. Čistenie a renovácie v domácnosti pomáhajú posilniť telo fyzicky i duševne. Posilnite si svaly, aj podporíte pálenie tukov. Vysávanie, vytieranie podlahy posilňujú aj stred tela. Prenášanie bielizne alebo ťažších predmetov posilní aj ramená a ruky. Pri niektorých pohyboch sa aktivujú aj svaly nôh. Čistenie okien, utieranie prachu, vešanie bielizne, upratovanie komory či garáže, vynášanie smetí, vykladanie potravín, umývanie auta, čistenie kúpeľne... Tých prínosných aktivít je veľa. Veselšou alternatívou je hranie sa s deťmi alebo vnúčatami, ak ich máte k dispozícii.

Varenie

Možno sa to nezdá, ale aj varenie pomôže spáliť kalórie navyše a môže aj podporiť rast sily a objemu svalov. Ak to skombinujete s umývaním riadov po dovarení, účinok si ešte zvýšite. Pri varení prenášate hrnce, samotný pokrm, miešate, vyberáte ingrediencie. Predovšetkým tak aktivujete ramená, ruky a stred tela. Ak máte trúbu na zemi, môžete do toho zapojiť aj nohy.

Chôdza do schodov

Vždy, keď môžete, využite schody pred výťahom. Posilníte si tým srdcový sval i stehná a sedacie svaly. Okrem toho, každá minúta chôdze do schodov spáli zhruba päť až šesť kalórií. Preto ju môžete využívať aj cielene ako tréning. V tom prípade pomôžu šprinty kalorický výdaj znásobiť.

Do roboty/školy na bicykli

Ísť do práce alebo školy peši, je dobré pre vaše zdravie a redukciu hmotnosti. Ak však chcete aj trošku viac posilniť svaly, potom vsaďte na bicykel. Tiež prospeje zdraviu, tiež podporí zdravú hmotnosť a okrem toho aj spevní svaly stehien a lýtok. Okrem toho vám takéto dochádzanie pomôže pripraviť myseľ na pracovnú záťaž a následne ju prečistiť od stresu pri návrate domov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist