InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Pomôžu vám omega-3 mastné kyseliny k schudnutiu?

28. júna 2023
Pomôžu vám omega-3 mastné kyseliny k schudnutiu?
Keď sa spomenú omega-3 mastné kyseliny, väčšinou vám ako prvé príde na um, že podporujú zdravie srdca a mozgu. Čoraz viac sa však spájajú aj s chudnutím. Skutočne vám s ním dokážu pomôcť?

Brad Schoenfeld z FitnessRx odpovedal práve na túto otázku. Krátka odpoveď: Určite pomôžu!

Poďme na tú rozšírenú verziu.

Článok pokračuje pod reklamou


Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne tuky, čo znamená, že si ich naše telo nevie vyrobiť a pritom ich potrebujeme na to, aby sme sa vyhýbali ochoreniam. Medzi ich prínosy patrí zlepšenie medzibunkovej komunikácie, zlepšenie stavu pokožky, vlasov, nechtov.

Najdôležitejším prínosom je bez pochýb pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Bránia produkcii zlého cholesterolu a zároveň aj zvyšujú hladinu toho dobrého. Dôležité sú aj z hľadiska kompozície tela.

Dôvodom toho je skutočnosť, že telo uprednostňuje využívanie omega-3 mastných kyselín ako palivo na podporu činnosti buniek a nebude ich ukladať ako tukovú zásoby až kým nebudú potreby buniek naplnené. Pôsobia ako rozdeľovač „paliva“, usmerňujú mastné kyseliny zo zásob smerom k oxidácii. Dosiahnuť to pomáha regulácia enzýmov – zvýšenie aktivity tých, ktoré tuky pália, a potlačenie aktivity tých, ktoré ich ukladajú. To vedie k lepšej metabolizácii tukov a teda aj zlepšeniu telesnej kompozície.

Omega-3 mastné kyseliny tiež zvyšujú hladinu rozpojovacieho proteínu, ktorý vedie k lepšiemu spaľovanie tukových buniek zvýšením termogenézy. Nanešťastie, tieto látky sú u mnohých ľudí potláčané. Týka sa to najmä tých, čo trápi nadváha. Ak to dokážete zvrátiť, tuky sa vám budú páliť ľahšie.

Pamätajte si však na to, že omega-3 mastné kyseliny obsahujú relatívne veľa kalórií. Aby teda mali pozitívny vplyv na chudnutie, musíte ich kalorický profil zohľadňovať, aby váš celkový príjem kalórii neprevýšil výdaj energie.

Omega-3 mastné kyseliny môžete prijať z tučných rýb alebo ľanového oleja. Solídnymi zdrojmi sú aj sója a orechy. Pohodlným spôsobom príjmu sú doplnky výživy, ako napríklad rybí olej. Kapsule treba prijímať spoločne s jedlom a dennú dávku si rozdeliť na ráno a na večer.

Pri veľkosti dávok sa treba riadiť pokynmi na etikete daného výrobku. Viac ako 5000mg denne už pre človeka nemá veľké prínosy a nadmerný príjem sa môže odraziť aj negatívne – u niektorých ľudí môže dokonca spôsobiť riedenie krvi či krvácanie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist