InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu (50. časť) – Hadi Choopan a tréning hrudníka

6. 9. 2023

Hadi Choopan je iránsky kulturista, ktorý sa v roku 2022 zaradil medzi svetové kulturistické legendy, keď ovládol prestížnu súťaž Mr. Olympia. A v okrúhlej časti nášho seriálu o tréningoch kulturistov padol do oka aj nám.

Choopan sa narodil v roku 1987 a v roku 2016 získal svoju profesionálnu kartu. Veľmi rýchlo si získal pozornosť aj obľubu fanúšikov. Tí sú často zvedaví na tréningy svojich obľúbencov, a tak sa dnes pozrieme na to, ako „Perzský vlk“ trénuje svoj hrudník.

Na rozdiel od mnohých iných profesionálnych kulturistov, Choopan rád trénuje svalové partie dvakrát do týždňa, aby budoval silu i hmotu. Preto to uvádzame aj dva tréningy hrudníka. Ten v pondelok precvičí s ťažkými váhami a nižšími počtami opakovaní a vo štvrtok alebo piatok absolvuje ešte tréning zameraný na hypertrofiu, pri ktorom využíva stredne ťažké váhy a viac cvikov.

Článok pokračuje pod reklamou


Na silu zameraný tréning pozostáva z piatich cvikov, pričom prvé dva vykoná v piatich sériách po päť opakovaní. Ide o kľúčové cviky – tlaky s veľkou činkou na šikmej lavici a tlaky na Smithovom stroji. Ďalšie tri cviky v troch sériách. Ide o Tlaky s jednoručkami na šikmej lavici, kľuky na bradlách so záťažou a ťažké rozpažovania na protismerných kladkách.

Druhý tréning pozostáva už so siedmich cvikov. Takmer všetky precvičí v 10-12 opakovaniach a počty sérií sú rôzne – na úvod sú tri série tlakov s jednoručkami na šikmej lavici, ktoré nasleduje päť sérií klasického benčpresu. Ďalšie tri cviky – rozpažovania na šikmej lavici, kľuky na bradlách a pullover – precvičí v štyroch sériách. Nasledujú ich štyri supersérie zložené z kľukov a rozpažovaní na protismerných kladkách a na záver absolvuje päť sérií rozpažovaní s jednoručkami na rovnej lavici.

Tréning hrudníka zameraný na silu
Cvik Série Opakovania
Tlaky na šikmej lavici s veľkou činkou 5 5
Tlaky na Smithovom stroji 5 5
Tlaky na šikmej lavici s jednoručkami 3 5-8
Kľuky na bradlách so záťažou 3 6-8
Rozpažovanie na protismerných kladkách 3 4-6

Tréning hrudníka zameraný na hypertrofiu
Cvik Série Opakovania
Tlaky na šikmej lavici s jednoručkami 3 10-12
Benčpres 5 8-12
Rozpažovanie na šikmej lavici 4 10-12
Kľuky na bradlách 4 10-12
Pullover s jednoručkou 4 10-12
Superséria:
Kľuky
Rozpažovanie na protismerných kladkách
4
10-12
do zlyhania
Tlaky na rovnej lavici s jednoručkami 5 10-12



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist