InstagramFacebookYoutube
Tréning

Robíte tieto chyby? Môžete pre ne prichádzať o svaly

25. 9. 2023
Robíte tieto chyby? Môžete pre ne prichádzať o svaly
Môžete tráviť nespočetné množstvo hodín v posilňovni, no ak si osvojíte zlé zvyky, nebudete robiť krok vpred, ako by ste mohli očakávať. Čomu sa vyhnúť, aby ste nezačali strácať cennú svalovú hmotu?

Konzistencia je pri chudnutí i budovaní svalov dôležitá. Ak budete pravidelne robiť veľké i malé veci poriadne, potom nič iné ako úspech vás na konci vašej cesty nečaká. Problémom je, že často si niektoré chyby ani neuvedomujeme. Napríklad, o svaly vás môžu pripraviť nasledujúce prešľapy:

S tréningom to preháňate

Kľúčovým faktorom budovania svalovej hmoty je pravidelné, systematický tréning. No, všetkého veľa škodí a tak je tomu aj v tomto prípade. Ak to s cvičením budete preháňať, dôjde k pretrénovaniu, ktoré sa neprejaví len únavou, horšou náladou, ale aj stratou svalovej hmoty a slabosťou svalov. Preto treba trénovať s rozumom a dopriať svalom a telu aj čas na regeneráciu.

Článok pokračuje pod reklamou


Robíte príliš veľa kardia

V tomto prípade nepôjde ani tak o riziko pretrénovania, ale skôr o výdaj energie. Kardio je skvelé na podporu chudnutia a je dôležité sa mu venovať aj z dôvodu posilňovania kardiovaskulárneho zdravia. Ak však budete pravidelne cvičiť týždenne viac ako 150 minút v miernej intenzite a nevykompenzujete to stravou, mohli by ste ohrozovať budovanie a udržiavanie svalovej hmoty.

Neprijímate dostatok kalórií

Istou cestou k strate svalovej hmoty je nedostatočný príjem kalórií zo stravy. Telo potrebuje energiu z potravy, aby fungovalo. Keď jej nemá dostatok, prejde do režimu prežitia a začne rozkladať aj svalovinu, aby získalo energiu pre potrebné funkcie. Pri vypočítavaní potrebné množstva kalórií treba myslieť aj na fyzickú aktivitu. Tá ich potrebu zvyšuje.

Chýba vám dostatočné množstvo bielkovín

Bielkoviny sú veľmi dôležité pre naše telá a nájdeme ich vo všetkých bunkách, nie len tých svalových. Preto je vo všeobecnosti žiadané prijímať ich zo stravy dostatok – aspoň 0,8 gramu na kilogram vašej hmotnosti. Ak pritom chcete budovať alebo si udržiavať svalovú hmotu, ich príjem by mal byť ešte väčší – aspoň 1,2 gramu na kilogram vašej hmotnosti. Doplnky výživy s ich príjmom môžu pomôcť, ale väčšinu by ste mali získavať zo stravy.

Spánok nie je na zozname priorít

Často je odkladaný na poslednú koľaj, no spánok je veľmi dôležitým faktorom aj pri budovaní a udržovaní svalovej hmoty. Ak spávate kvalitne a dostatočne dlho (minimálne 7-8 hodín za noc), budete mať viac energie a efektívnejšie sa vám budú regenerovať aj svaly. Ak nebudete mať dostatočne kvalitný spánkový režim, riskujete nie len stratu svalov, ale aj vyššie riziko zdravotných problémov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist