InstagramFacebookYoutube
Tréning

Celé telo: Týždenný tréningový program pre rast svalov

28. 9. 2023
Celé telo: Týždenný tréningový program  pre rast svalov
Tréning celého tela je efektívnym spôsobom, ako si vybudujú svaly začiatočníci a ľudia, ktorí sa vracajú k cvičeniu. Prinášame vám tréningový program, ktorým celé telo precvičíte trikrát do týždňa a podporíte tým rast novej svalovej hmoty.

V priebehu týždňa budete cvičiť každý druhý deň a po tretej tréningovej jednotke si doprajete voľné dva dni. Takýto rozpis je teda ideálny pre tých, čo chcú mať voľný víkend. Cvičiť môžu v pondelok, stredu a piatok.

Jedna tréningová jednotka vám nezaberie viac ako 45 až 60 minút času. Tréningový program je pritom vhodný aj pre ženy a mali by ste mu venovať aspoň 3 mesiace, aby ste vedeli posúdiť jeho efektívnosť. Využíva základné cviky i izolované, jednoručky, veľké činky i váhu tela.

Článok pokračuje pod reklamou


Kľúčovými cvikmi v programe sú drepy, benčpres, mŕtve ťahy, príťahy v predklone a tlaky nad hlavu. Tieto cviky sa budú vykonávať v piatich sériách po päť opakovaní, pričom posledné tri „pracovné série“ budú s váhou, s ktorou by ste už šieste opakovanie urobiť s korektnou technikou nedokázali. Pri prvej využijete asi 50-60 % pracovnej váhy, pri druhej 70-80 %.

U týchto cvikov budete každý týždeň záťaž postupne zvyšovať, aby ste udržovali progresívne preťaženie. V jednotlivých tréningoch ich dopĺňajú aj ďalšie cviky. Vďaka tomu jedna tréningová jednotka zahŕňa 7 alebo 8 cvikov. Prestávky medzi cvikmi udržujte v rozmedzí 60-90 sekúnd. Pri ťažších cvikov môžete aj dve minúty.

Po cvičení nezabudnite na strečing a kvalitnú potrénignovú stravu.

Tréning A
Cvik Série Opakovania
Drepy 5 5
Benčpres 5 5
Príťahy veľkej činky v predklone 5 5
Príťahy činky k brade 3 10
Francúzske tlaky 3 10
Bicepsové zdvihy s jednoručkami 3 10
Zakopávanie v ľahu 3 12-15
Skracovačky 3 12-15

Tréning B
Cvik Série Opakovania
Mŕtve ťahy 5 5
Tlaky nad hlavu 3 8-10
Zhyby (alebo sťahovanie hornej kladky) 3 10-15
Kľuky na bradlách 3 10-15
Krčenie ramien s veľkou činkou 3 10
Výpony v stoji 3 12-15
Doska (plank) 3 60 sekúnd

Tréning C
Cvik Série Opakovania
Drepy 5 5
Tlaky s jednoručkami na šikmej lavici 3 10
Príťahy jednoručky v predklone 3 10-15
Arnoldove tlaky 3 10-15
Tricepsové stláčanie hornej kladky 3 10
Bicepsové zdvihy s veľkou činkou 3 10
Zakopávanie v ľahu 3 12-15
Dvíhanie nôh 3 10-15



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist