InstagramFacebookYoutube
Tréning

Zlepšite formu a vyhnite sa zraneniam u týchto tlakových cvikov

02. októbra 2023
Zlepšite formu a vyhnite sa zraneniam u týchto tlakových cvikov
Výber cvikov je pre vaše napredovanie dôležitý. Ešte dôležitejšie však je, aby ste ich vykonávali správne. Povedie to k lepším pokrokom a zníženiu rizika zranení. Aj napriek ich popularite, sa u dvoch tlakových cvikoch zameraných na vršok tela cvičenci často dopúšťajú chýb. Ako ich napraviť?

Benčpres / tlaky na lavičke

Či už tlaky na lavičke vykonávate s veľkou činkou alebo jednoručkami, dôležité mať správne nastavenie a pohyb pre efektívne precvičovanie hrudníka bez zvyšovania rizika poranenia. Keď znižujete činku alebo činky dole na úroveň hrudníka pri rovnom alebo minimálne prehnutom chrbte, odoberáte stimul z prsných svalov a vyvíjate väčší tlak na ramenné kĺby.

Riešenie: V tomto prípade je náprava pomerne jednoduchá. Keď si ľahnete na lavičku, uistite sa, že dôjde k štyrom bodom kontaktu – chodidlá máte na podlahe, zadok, hornú časť chrbta a hlavu na lavičke. Vďaka tomu budú vaše chodidlá zastrčené a v oblasti krížov dôjde k oblúku, ktorý podvihne hrudný kôš. To bude viesť k väčšej stabilite a nižšiemu zaťažovaniu ramien. A dokonca aj vytlačíte viac váhy.

Článok pokračuje pod reklamou


Tlaky nad hlavu na ramená

Tento cvik zameraný primárne na rozvoj ramien je vcelku zaujímavý – na prvý pohľad vyzerá veľmi jednoducho, no patrí k tým cvikom, ktorých technika sa musí napravovať najčastejšie. Aj tí, čo vám povedia, že by ste sa mali vyhýbať alternatíve, pri ktorej sa tyč činky pohybuje za hlavou, sa často dopúšťajú chyby v tom, že činkou celý čas pohybujú pred sebou. To vás však môže priviesť k problémom s ramenami a krížami.

Riešenie: Činku uchopte na šírku jemne širšiu, ako sú vaše ramená. Následne ju z počiatočnej polohy vytlačte hore, pričom tyč činky sa musí pohybovať rovno po kolmici s podlahou. Dráha pohybu by mala byť blízko tela. Keď činka prejde úrovňou čela, dostaňte sa pod ňu tým, že hrudník a hlavu prestrčíte cez priestor medi vašimi rukami. Dodatočnou oporou v ďalšej fáze pohybu sa stanu lakte. Tlak ukončíme, keď sú ruky nad hlavou vystreté. Biceps by ste mali mať vedľa uší, no periférne by ste pri pohľade vpred ruky vidieť nemali.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist