InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ktorý cvik buduje prsia lepšie: Rovné alebo šikmé tlaky na lavičke?

5. októbra 2023
Ktorý cvik buduje prsia lepšie: Rovné alebo šikmé tlaky na lavičke?
Tlaky na lavičke sú cvikom, ktorý pozná každý cvičenec. Kto by nechcel mať silnú hornú časť tela a vypracované prsné svaly? Ktorá alternatíva je však pre ich rast lepšia? Benčpres na rovnej lavici alebo na šikmej hlavou hore?

Klasický benčpres môže byť tým najpopulárnejším cvikom, aký existuje. Má svoje úskalia, ale aj veľké prínosy. Ignorovať by sme však nemali ani jeho alternatívu na šikmej lavici, ako vysvitne aj z ďalších riadkov.

Podobnosti medzi cvikmi

Oba cviky sa cvičia s veľkou, obojručnou činkou a oba zaťažujú rovnaké svalovú skupiny, najmä hrudník a ramená, no do významnej miery aj tricepsy (viac pri užších úchopoch). Pri oboch môžete meniť šírku úchopu, ale rozsah pohybu je pomerne obmedzený – na rozdiel od tlakov s jednoručkami.

Článok pokračuje pod reklamou


Pozri aj: Sila a svaly: Benčpres s veľkou činkou vs. tlaky s jednoručkami

Oba cviky patria do vášho tréningového programu a oba majú potenciál budovať svaly, ale aj silu. A hoci na šikmej lavici toľko váhy nevytlačíte, stále je dostatočná, aby pomáhala k silovému napredovaniu.

Rozdiely medzi cvikmi

Na prvý pohľad je zrejmý ten najväčší rozdiel medzi oboma cvikmi – šikmá lavička mení uhol, pod ktorým dochádza k vytláčaniu činky. To mení najmä spôsob zapojenia prsných svalov do pohybu.

Bežne je rozšírené, že šikmá lavica s hlavou hore buduje hornú časť hrudníka, kým rovná lavička celý hrudník a šikmá lavička hlavou dole dolnú časť hrudníka. Celkom to nie je pravda. Medzi nami porovnávanými cvikmi je len marginálny rozdiel v svalovej aktivácii, pričom stimulácia hornej časti sa zvyšuje až pri uhle 30 až 45 stupňov.

Jednoznačný rozdiel je však v schopnosti čeliť veľkej záťaži, čo už sme naznačili vyššie – tú má lepšiu rovná lavička, na ktorej vytlačíte viac kilogramov ako na šikmej hlavou hore. Okrem iného rozsahu pohybu je faktorom aj to, že na šikmej lavici sa viac do činnosti zapájajú ramená a tricepsy, ktoré sa stávajú slabým článkom reťaze. Preto je šikmá lavička aj častejším pôvodcom bolesti ramien.

Na čo ich využívať?

Ako už sme poznamenali, oba cviky by mali byť súčasťou vášho tréningového programu. Pre všeobecnú silu je o niečo lepšie vsadiť na tlaky na rovnej lavičke a ak je vaším cieľom robiť pokroky vo vzpieraní, mali by ste sa na ten cvik koncentrovať primárne.

Pri budovaní svalov by mohlo dôjsť k remíze, ale ak by ste si mali vybrať jeden z nich, opäť by mali jemne navrch tlaky na rovnej lavici. Ak však máte slabo rozvinutú hornú časť hrudníka, voľba by mala padnúť na šikmú lavicu a nájsť na nej uhol, ktorý vám bude hornú časť prsných svalov stimulovať najviac.

Ak máte problémy s ramenami, na šikmej lavici by pre vás boli vhodnejšie jednoručky. Treba to však odkonzultovať s doktorom alebo fyzioterapeutom. Vo všeobecnosti je však menej problematický pre ramená rovná lavička.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist