InstagramFacebookYoutube
Tréning

Zlepšite formu a vyhnite sa zraneniam u týchto cvikov na nohy

9. októbra 2023
Zlepšite formu a vyhnite sa zraneniam u týchto cvikov na nohy
Prečo by ste mali dobrý výber cvikov doplniť nekvalitnou a rizikovou technikou ich vykonávania? V tomto článku za zameriame na dva cviky na spodnú časť tela, ktoré vám môžu byť dlhodobým prínosom, ak obmedzíte ich riziká kvalitnou technikou.

Výpady

Či už ide o výpady na mieste alebo výpady v chôdzi, tento cvik na precvičenie stehien vychádza z jednoduchého pohybu – jednou nohou urobíte krok vpred, následne kolenom druhej nohy klesnete dole. Väčšinou sa pritom pri technike venuje pozornosť tomu, aby váš krok nebol príliš dlhý ani príliš krátky. Ešte horšie však je, ak dochádza ku kríženiu nôh z čelného pohľadu – kolená idú dovnútra, čo zvyšuje tlak na ne i bedrové kĺby.

Riešenie: Robte výpady so širšími krokmi – nie dlhšími, ale pri každom kroku vykročte dopredu a mierne do strany. Koleno tak zostane pod bedrom, čím sa lepšie aktivuje vnútornú strana stehien pre lepšiu stabilitu a tým aj kvalitnejší výpad.

Článok pokračuje pod reklamou


Výskoky na debnu

Výskoky na debnu precvičia vaše nohy i sedacie svaly a často sa využívajú aj pri podpore chudnutie či budovaní výbušnosti a kondície. A hoci ide na prvý pohľad o jednoduchý pohyb, je veľa vecí, ktoré sa vám pri ňom môžu vypomstiť. Úlohu v tom zohráva vzdialenosť od debny. Ak ste príliš ďaleko, môžete si zraniť členky alebo nedoskočiť na debnu a zraniť si inú časť tela. Na druhú stranu, ak ste príliš blízko, môžete naraziť špičkami o debnu alebo si pri švihu udrieť o debnu ruky. Tvrdé dopady zase zaťažujú kĺby.

Riešenie: Zamerajte sa na to, aby ste mali dobrú počiatočnú pozíciu – buďte od debny asi na vzdialenosť vystretých rúk. Pri príprave na výskok švihnite rukami hore, nie dole. Následne sa koncentruje na tichý dopad – mäkší dopad je tichší a šetrnejší. Pre lepšiu ochranu kĺbov z debny nezoskakujte, ale zíďte krok po kroku. Ak sa zadkom dotknete piet, debna je príliš vysoká. Nerobte vysoké počty opakovaní – stráca sa pri nich koncentrácia a zvyšuje riziko poranenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist