InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréning s bosými nohami? Má takéto výhody a prínosy

19. októbra 2023
Tréning s bosými nohami? Má takéto výhody a prínosy
Arnold Schwarzenegger cvičil rád bosý. A napriek tomu, že bol vzorom pre cvičencov mnohými spôsobmi, tréning na boso sa príliš nespopularizoval. Stále je skôr výnimkou, ako pravidlom. Má však svoje výhody.

Bosého cvičenca si skôr predstavíte na hodine jogy, ako v posilňovni. Niektoré posilňovne dokonca tréning na boso zakazujú z bezpečnostných dôvodov. Takéto cvičenie však môže ponúknuť prínosy pre chodidlá i celé telo. Čo patrí medzi jeho plusy?

1. Zvýšená mobilita chodidla – chodením a cvičením bez obuvi získava chodidla väčší rozsah pohybu a voľnosť, vďaka čomu sa zlepšuje celková mobilita členka. To môže viesť k lepšej pružnosti, agilite a prechádzaniu zranení.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Posilnenie chodidiel – obuv vám má priniesť dodatočnú oporu a nepotrebujete preto využívať toľko svalov v chodidle, ako keď chodíte bosí. Naboso ich zaangažujete všetky, čím dochádza aj k ich posilňovaniu. Časom sa tým vie aj vykompenzovať vplyv nevhodnej obuvi a obmedziť pronáciu chodidla.

3. Zlepšenie koordinácie – pre ľudí bývalo v minulosti prirodzené, že chodili bez topánok. Tým, že začnete viac využívať chodidlá bez obuvi, sa začnete vracať k prirodzeným vzorcom chodenia a zároveň zlepšíte zaangažovanosť svalov do pohybu i státia, čím sa zlepší vaša koordinácia a balans. To povedie aj k zdravším kĺbom a nižšiemu riziku zranenia.

4. Väčšia stabilita – tréning bez obuvi tiež dokáže zlepšiť stabilitu chodidiel a vášho tela. Máte totiž možnosť roztiahnuť prsty, vďaka čomu je väčšia plocha kontaktu medzi zemou a chodidlom, čo vytvára väčšiu stabilitu. Časom sa tiež vie obmedziť negatívny vplyv, ktorý mohlo mať dlhodobé nosenie topánok na tvar chodidla, čo zároveň zredukovalo stabilitu.

Na druhú stranu, ľudia, ktorí nie sú zvyknutí na chodenie alebo cvičenie naboso, sa môžu rýchlejšie unaviť alebo by mohli mať vyššie riziko zranenia. Preto, ak sa odhodláte k zmene, začnite pozvoľna a dávajte si pozor na pozíciu svojich nôh.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist