InstagramFacebookYoutube
Výživa

Akými spôsobmi škodí cukor vášmu telu? Čo s tým?

31. októbra 2023
Akými spôsobmi škodí cukor vášmu telu? Čo s tým?
Je známe, že cukor sa stáva problémom, ak ho máte vo svojej výžive príliš veľa. Prečo by sme si mali dávať na jeho príjem pozor a ako zistiť, že je potrebné upraviť svoju stravu?

5 spôsobov, akými vám cukor škodí

Podporuje priberanie – asi nikoho neprekvapí, že cukor sa spája s nadváhou a obezitou. Obsahuje veľa kalórií, ale žiadnu vlákninu ani živiny, takže neutíši ani váš hlad. Namiesto toho dokonca chuť do jedla podporuje.

Zvyšuje riziko cukrovky – cukrovka druhého typu je bežnou chorobou, ktorá negatívne ovplyvňuje kvalitu i dĺžku života. Nadmerný príjem cukru vedie k tomu, že vaše telo sa stane rezistentným voči inzulínu, ktorý odstraňuje cukor z vašej krvi.

Článok pokračuje pod reklamou


Ohrozuje srdcovocievne zdravie – veľa cukru vedie k väčšiemu množstvu inzulínu v cievach, ktoré hrubnú. Vedie to k väčšiemu tlaku na srdce, ktorý môže spôsobiť kolaps, infarkt či mŕtvicu.

Obmedzuje činnosť mozgu – po príjme cukru sa do mozgu vplaví dopamín. Keď sa z neho vyplaví, telo si začne pýtať viac cukru, aby pocit blaha zažilo opäť. To spôsobuje pokles kognitívnych funkcií a zvyšuje riziko demencie.

Znižuje fyzickú výkonnosť – cukor spôsobuje prepad energie, takže nemusíte podať dobrý fyzický výkon a nemusíte ani cítiť dostatočnú motiváciu. Jednoduché cukry tiež nie sú dobrým zdrojom energie pre vytrvalostné aktivity a dokonca sa podieľajú na dehydratácii. Niektorým ľuďom môžu robiť problémy aj žalúdočné komplikácie.

Konzumujete veľa cukru? Čo s tým urobiť?

Tak ako je to u všetkého, ani príjem cukru v miere nie je problémom. Ako však budete vedieť, či už ste tú hranicu miery neprekonali? Ženy by nemali prijať viac ako 100 kalórií z cukru, muži 150. Ak ho jede príliš veľa, prejaví sa to priberaním, neustálou chuťou na jedlo, nadmernou únavou a väčšou podráždenosťou.

Ak by ste chceli príjem cukru obmedziť, v prvom rade si musíte začať uvedomovať ich množstvo v potravinách. Treba preto pozornejšie čítať etikety a zamerať sa na množstvo cukrov.

Následne by ste mali urobiť zmeny vo svojej výžive a nahradiť cukor zdravšími alternatívami. Napríklad, kávu či čaj si môžete sladiť stéviou, biele pečivo nahradiť celozrnným, cereálie nahradiť ovsenými vločkami, sladkosti ovocím. Nemôžete sa však zároveň obmedzovať drasticky, inak to skončí nárazom a prejedením. Miera je kľúčovú, začnite preto s malými zmenami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist