InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chcete, aby boli vaše svaly vytrvalejšie? Neignorujte tieto cviky

2. novembra 2023
Chcete, aby boli vaše svaly vytrvalejšie? Neignorujte tieto cviky
Či už sú známe menej alebo viac, nasledujúcich päť cvikov vám pomôže zlepšiť svalovú vytrvalosť. Ich precvičovanie vám pomôže nie len v posilňovni, ale aj pri športovaní, turistike alebo nečakanej pohotovosti.

Cvičenie by nemalo byť len o pálení tukov, budovaní svalov, zlepšovaní kondície či náraste sily. Cenná je aj svalová vytrvalosť, na ktorú mnoho ľudí nevenujúcich sa vytrvalostným športom zabúda. Zlepšuje však výkonnosť a dokonca znižuje riziko zranení, zlepšuje držanie tela a zísť sa môže aj v niektorých životných situáciách.

Podporiť svalovú vytrvalosť si môžete precvičovaním nasledovných cvikov:

Článok pokračuje pod reklamou


Bicyklové skracovačky – zvýšiť vytrvalosť brušných svalov vám pomôžu obyčajné bicyklové skracovačky. Venujte sa im aspoň 30 sekúnd bez prestávky, dajte si krátku pauzu a zopakujte. Cvik je z hľadiska vytrvalosti prínosom aj pre štvorhlavý sval stehna.

Doska (plank) – buduje vytrvalosť nie len svalov stredu tela, ktoré sú pre športovcov veľmi dôležité, ale aj ramien, rúk či dokonca hrudníka, nôh a sedacích svalov. Na začiatku stačí cieliť na 20 sekúnd v pozícii, následne treba čas naťahovať s aspoň 5-sekundovými prírastkami.

Široké drepy s pauzou v dolnej pozícii – dajte si nohy širšie ako sú vaše bedrá, špičky nastavte mierne do strán a urobte drep. V spodnej časti sa snažte vydržať aspoň 30 sekúnd. Okrem vytrvalosti nôh budete pracovať aj na vytrvalosti sedacích svalov a svalov stredu tela.

Predkopnutie nohy s pauzou v hornej pozícii – pri tomto cviku si okrem vytrvalosti prednej časti stehien a spodnej časti brucha precvičíte aj rovnováhu a pružnosť. Chyťte sa stoličky alebo iného pevného objektu a predkopnite nohu dopredu. Hore ju zadržte a snažte sa vydržať 20-30 sekúnd. Intenzitu môžete zvýšiť krátkymi pulzujúcimi pohybmi nohy hore-dole.

Vystieranie nohy v pozícii na štyroch – dajte sa na štyri a striedavo vystierajte dozadu svoje nohy. Robte to pomaly a po vystretí nohy na sekundu až dve pohyb zastavte. Takto cvičte 30 sekúnd. Pre lepšiu efektivitu nakoniec ešte každú nohu nechajte 30 sekúnd vystretú. Okrem sedacích svalov a hamstringov stimulujete aj spodnú časť chrbta, ramená a dokonca aj hrudník.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist