InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako zlepšiť svoju fyzickú výdrž a odolnosť?

6. novembra 2023
Ako zlepšiť svoju fyzickú výdrž a odolnosť?
Čím lepšie na tom budete s vašou fyzickou výdržou alebo odolnosťou, tým efektívnejšie budete cvičiť, úspešnejšie športovať a ľahšie vykonávať rôzne aktivity v bežnom živote. Existuje viacero spôsobov, akými si ju môžete zlepšiť.

Fyzická výdrž je schopnosť človeka udržať fyzickú snahu, t.j. bežať rýchlejšie dlhšie, dvíhať väčšia váhy s väčším počtom opakovaní, vykonávať každodenné aktivity s väčšou dávkou energie. Podieľajú sa na nej vytrvalosť, sila a rýchlosť. Ako si ju zlepšíte?

Zvyšujte dĺžku behu – behanie je výborný spôsob budovanie väčšej fyzickej výdrže, no základom je, aby ste zvyšovali dĺžku alebo čas behania. Skúste v rovnakom tempe behať o minútu dlhšie, potom opäť a tak ďalej.

Článok pokračuje pod reklamou


Pridajte do behu intervaly – ak už nebudete vedieť pridávať čas alebo kilometre k vášmu behu, zvýšte jeho intenzitu šprintmi. Striedajte intervaly behu v bežnej intenzite s pár 20-30-sekundovými intervalmi behu vo vysokej intenzite.

Behávajte do kopca – náročnosť behu môže zvýšiť aj behanie do kopca, prípadne do schodov. Aj to je dobrý spôsob, ako zlepšiť svoju celkovú fyzickú výdrž.

Dlhšie sa prechádzajte – prínosom môžu byť aj obyčajné prechádzky v trvaní 30-60 minút. Hodia sa predovšetkým pre začiatočníkov, no svoje benefity majú aj pre skúsenejších cvičencov.

Zvýšte tréningové objemy – zvýšenie tréningového objemu (väčší počet opakovaní alebo sérií s rastúcou celkovou záťažou na činkách) je prvou premennou, ktorá zlepšuje kondíciu prostredníctvom posilňovania.

Skráťte prestávky medzi sériami – dajte si kratší čas na zotavenie medzi sériami a uvidíte, že sa časom zlepší vaša výdrž, pretože urobíte viac práce za kratší čas.

Cvičte izometrické cviky – izometrické cviky, pri ktorých sa snažíte vydržať nejaký čas v určitej polohe, zlepšujú výdrž tým, že svaly dokážu odolávať napätiu dlhší čas. Príkladom takýchto cvikov sú doska či wall-sit.

Venujte sa veslovaniu – cyklistika, najmä horská, je výborný spôsob zlepšenia svojej fyzickej výdrže. Ešte lepšie je však plávanie alebo veslovanie, pri ktorých do činnosti zapájate celé telo vo väčšom meradle.

Zabávajte sa – venujte sa tancu, ktorý je skvelým spôsobom, ako si vylepšiť kondíciu a výdrž bez toho, aby ste sa nudili. Svoj stav môžete zlepšiť aj pravidelným milovaním so svojím partnerom.

Venujte sa športom – športy sú účinné spôsoby, ako vás dostať mimo svojej komfortnej zóny pomerne zábavným spôsobom. Pri športovaní sa hýbete, čelíte odporu, meníte rýchlo smery, budujete výbušnosť, vytrvalosť, rýchlosť, kondičku...

Podporte si tréning kofeínom a hudbou – zvýšiť intenzitu a trvanie tréningu, ktoré sa následne prejavia zlepšením fyzickej odolnosti a výdrže, môžete aj pomocou kofeínu prijatom pred cvičením a hudby, ktorú budete počúvať počas cvičenia. Pocitovo sa vám bude cvičiť ľahšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist