InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo je naozaj lepšie pre chudnutie: HIIT alebo vytrvalostný tréning?

13. novembra 2023
Čo je naozaj lepšie pre chudnutie: HIIT alebo vytrvalostný tréning?
Každý cvičenec vie, že dôležitým nástrojom na podporenie spaľovania tukov je kardiovaskulárny tréning. Ktorý štýl kardia je však v skutočnosti ten najefektívnejší?

Tak ako pri rôznych veciach, aj v tejto otázke sa nájdu zástancovia oboch táborov – jedni veria, že dlhý kardio tréning v miernej aktivite je na chudnutie najlepší, druhí zase tvrdia, že efektívnejšou formou je tzv. HIIT, čiže vysoko intenzívny intervalový tréning. Kto má pravdu?

Túto otázku riešil Butch Peterson z FitRx, ktorý najskôr poukázal na prínos HIIT, o ktorom sa hovorí najviac – za podstatne kratší čas dokáže poskytnúť podobné výsledky ako vytrvalostné kardio v nižšej intenzite. Môže ísť o 40-minútový tréning proti dvojhodinovému.

Článok pokračuje pod reklamou


A hoci s týmto štýlom tréningu mal úspechy už pred sto rokmi aj fínsky atlét Hannes Kolehmainen, aj v súčasnosti mnoho ľudí verí, že dostať sa do zóny pálenia tukov a zotrvávať v nej dlhší čas je najlepším spôsobom chudnutia.

Oba druhy cvičenia majú svoj prínos pre kardiovaskulárne zdravie, svaly a metabolizmus, ktorého zrýchlenie vedie k rýchlejšiemu spaľovaniu tukov a odstraňovaniu toxínov z tela.

Podľa vedeckých štúdií má HIIT tréning podobné účinky ako vytrvalostný tréning, ale pri menšom potrebnom čase. Je preto lepší pre tých, čo nemajú tak veľa času na cvičenie.

Zároveň Helgerud a kolektív prišli na to, že HIIT tréning má väčší prínos pre kardiovaskulárne zdravie – srdce pumpovalo zhruba o 10 percent viac krvi po ôsmich týždňoch vysoko intenzívneho intervalového tréningu ako u jedincov, ktorí trénovali vytrvalostne. Podobné zistenie zaznamenal aj tím okolo Slordahla.

Vysoko intenzívny intervalový tréning tiež efektívnejšie zlepšuje maximálnu aeróbnu kapacitu tela (VO2 max) ako vytrvalostný tréning. Daussin a kolektív zaznamenali šesťpercentný rozdiel.

Znamená to však, že dlhšie tréningy v miernej až nižšej intenzite sú stratou času? Vôbec.

„Väčšina fitness profesionálov by súhlasila s tým, že predpokladať, že cvičenie s nízkou intenzitou je stratou času, nie je veľmi dobrý. V skutočnosti mnohé zo zistení ukazujú, že tréningy s nízkou intenzitou sú hlavnými základmi tréningu a vysoko intenzívne intervalové tréningy sa nepovažujú za „základné kamene“ týchto tréningových základov,“ skonštatoval Peterson.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist