InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jablková šťava má mnohé prínosy. Ako ich ešte zvýrazniť?

1. decembra 2023
Jablková šťava má mnohé prínosy. Ako ich ešte zvýrazniť?
Mary Balandiatová a jej rodina začínajú každé ráno s nejakým druhom ovocia na raňajky. Jednou z najpopulárnejších volieb v ich dome je pritom aj jablková šťava – pre jej skvelú chuť i prínosy pre zdravie.

Hlavný dôvod, prečo je pre naše zdravie taká prospešná je, že obsahuje fytonutrienty, konkrétne polyfenoly, ktoré majú ohromnú antioxidačnú silu. Vďaka tomu predchádzajú poškodeniam buniek voľnými radikálny, udržujú pokožku mladú, redukuje zápaly a znižujú riziko cukrovky a srdcovocievnych ochorení. Treba sa len uistiť, že šťava je stopercentná.

Dôležité je tiež siahnuť po produktoch, ktoré prejdú bleskovou pasterizáciou a vznikajú z lokálne dopestovaného ovocia, aby sa zachovalo čo najviac obsahu vitamínu C, ktorý sa typicky stráca počas spracovávania jablkového džúsu.

Článok pokračuje pod reklamou


Ďalšia vec, ktorá môže u jablkovej šťavy a jabĺk všeobecne vzbudzovať obavy, je množstvo pesticídov, ktoré sa často využívajú, aby sa plody ochránili pred škodcami, a zároveň, ktoré sa ne môžu dostať z prostredia. Niektoré látky predstavujú potenciálne riziko pre tehotné ženy a deti.

Preto, ak vám na to záleží a ak sa dá, mali by ste pri kúpe zvažovať aj to. Nie je ľahké sa však dostať k informáciám, odkiaľ jablka v kupovanej šťave pochádzajú. Dobrou správou však je, že šťavu si ľahko pripravíte aj doma.

A v tom prípade máte pod kontrolou výber jabĺk. Môžete ich kupovať od zdroja, ktorému môžete dôverovať. A keď aj kupujete bežné jablká zo supermarketu, riziká pesticídov môžete znížiť dôkladným umytím.

Pomocníkmi vtedy môžu byť ocot a sóda bikarbóna. Najskôr jablká opláchnite vodou, potom ich namočte do vody s pridaným octom. Po 15 minútach ich umyte znova a na ďalších 15 minút ich namočte do vody so sódou bikarbónou. Potom ich naposledy opláchnite.

Jablká a šťava z nich môžu okrem podporovania imunitného systému podporovať aj chudnutie – vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny. Posilňujú srdce, tráviaci systém, bojujú proti astme a dokonca by mohli bojovať proti rakovine.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist