InstagramFacebookYoutube
Tréning

Plusy a mínusy behania na bežeckom páse

04. decembra 2023
Plusy a mínusy behania na bežeckom páse
Je lepšie behanie na bežeckom páse ako behanie vonku? To je otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď. Ak odhliadneme od osobných preferencií a špecifických cieľov, aké plusy a mínusy má behanie s využitím stroja?

Fyzická aktivita je veľmi dôležité pre každého človeka a je lepšie behať na bežeckom páse, ako nebehať vôbec. Tak ako každý stroj, aj bežecký pás má svoje muchy a riziká, ale aj prínosy. Poďme sa na ne pozrieť.

Plusy behania na bežeckom páse

Náročnosť behu je rovnaká – mnohí si myslia, že behanie vonku je náročnejšie ako behanie na bežeckom páse, no pás vám umožňuje nastaviť rýchlosť či sklon, vďaka čomu môžete dosiahnuť rovnaké úrovne náročnosti. Máte ju plne pod kontrolou.

Článok pokračuje pod reklamou


Môžete simulovať preteky – mnoho drahších modelov má možnosť vytvoriť si profil trate, čomu následne bude pás prispôsobovať nastavenie počas behu. To sa hodí, ak chcete simulovať trať preteku, na ktorý sa pripravujete. A ak aj túto možnosť vás bežecký pás nemá, môžete si ručne meniť nastavenia a prispôsobovať si tréning svojim potrebám.

Neškodíte tak svojím kĺbom – behanie na bežeckom páse je menej náročné na vaše kĺby, ako behanie na tvrdom betóne, asfalte či inom tvrdom podklade. To môže predĺžiť vašu bežeckú dlhovekosť, najmä, ak behávate pravidelne a frekventovane. Hodí sa to aj pri návrate zo zranení.

Beháte za každého počasia – nemusíte sa obávať o to, aké je vonku počasie, ako sa máte obliecť. Bežecký pás vám umožní behanie aj počas najväčšej zimy či počas daždivého dňa. A nemusíte riešiť ani módu, ak na ňom behávate doma.

Mínusy behania na bežeckom páse

Neprecvičujete toľko svalov – mechanika behu je na bežeckom páse iná, pretože je povrch stále rovnaký. Okrem toho, že svaly nečelia nerovnostiam, je tu aj faktor samotného pásu. Ten totiž pomáha dokončiť bežecký krok za vás, a tak ku jeho koncu nevyužívate hamstringy tak veľa, ako pri bežnom behu, pretože vám nohu posúva dozadu.

Je to monotónne – asi najväčšou výzvou pre cvičencov na akomkoľvek kardio stroji je, aby na ňom vydržali cvičiť predpísaný čas. Veľmi rýchlo novota z takéhoto cvičenia opadne a stimulov, ktoré by ho spestrovali, je podstatne menej, ako vonku. Preto vám aj pripadá, že čas na bežeckom páse plynie pomalšie.

Mohli by ste strácať svoju odolnosť – hoci pás viac šetrí vaše kĺby, nezískavate na ňom také prínosy z pohľadu odolnosti a fyzickej všestrannosti, ako keď beháte vonku v nerovnom teréne. A hoci si aj myslíte, že vonku beháte na rovnom podklade, nikdy rovný nie je. Vaše nohy a chodidlá sa tak neustále prispôsobujú meniacej sa ploche. Pomáha to aj vašej koordinácii a schopnosti ľahšie vykonávať bežné činnosti v živote.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist