InstagramFacebookYoutube
Tréning

5 najlepších cvikov pre lyžiarov, ktoré môžete cvičiť aj doma

11. decembra 2023
5 najlepších cvikov pre lyžiarov, ktoré môžete cvičiť aj doma
Patríte medzi ľudí, ktorí obľubujú lyžovanie? Či už sa mu venujete zo súťažných alebo rekreačných dôvodov, je vhodné svoju zdatnosť na lyžiarskom svahu podporiť tréningom mimo neho.

Okrem budovania kondície je pre kvalitný zážitok z lyžovania dôležitá budovať aj silu, a to nie len v dolnej časti tela. Nepotrebujete pritom vykonávať náročné cviky. Postačí vám nasledujúcich päť cvikov, ktorých výhodou je, že ich môžete cvičiť aj doma.

Drepy

Tento cvik tu, samozrejme, nemôže chýbať. Na lyžiach sa najviac narobia vaše stehná a práve drepy sú cvikom, ktoré ich efektívne posilnia. Snažte sa ich urobiť 20 v troch až štyroch sériách. Ak vám príde cvik príliš ľahký, môžete využiť aj dodatočnú záťaž – jednoručky, veľkú činku či nejaké ťažšie predmety, ktoré máte v domácnosti.

Článok pokračuje pod reklamou


Výpady

Ďalším cvikom, ktorý efektívne precvičí vaše nohy, sú výpady. Ich výhodou oproti drepom je aj to, že pomáhajú budovať balans. A rovnováha na lyžiach sa vám veru zíde. Odporúčame každou nohou urobiť minimálne 12 opakovaní v troch až štyroch sériách.

Drepy s výskokom

Tento cvik je dynamickejší a pomáha budovať výbušnosť. Tá sa síce zíde predovšetkým súťažným lyžiarom, ale ťažiť z nej budú aj tí kondiční. Umožní vám aj rýchlejšie reagovať na nepredvídateľné situácie na svahu. Samozrejmosťou je, že aj pri tomto cviku posilňujete svaly stehien a zadku, no o niečo viac stimulujete aj lýtka. Urobte dokopy tri až štyri série po 10-15 opakovaní.

Wall-sit

Z dynamického cviku prejdeme k statickému. Dajte sa do pozície drepu tak, aby ste boli opretí chrbtom o stenu. Snažte sa mať stehná rovnobežné s podlahou a v kolenách docieľte približne pravý uhol. Snažte sa v tejto pozícii vydržať najdlhšie ako viete. S krátkymi prestávkami to zopakujte ešte dva až trikrát. Pomôže vám to dlhšie vydržať v zjazdovej pozícii.

Doska (plank)

Nie je všetko len o nohách. Lyžiari potrebujú mať aj silný stred tela, a preto treba venovať pozornosť aj jeho posilňovaniu. Výbornou voľbou v tomto smere je izometrický cvik doska, ktorý spevní brušné svaly i svaly v spodnej časti chrbta. Lepšie vďaka tomu budete mať pod kontrolou aj zmeny smeru na zjazdovke. Stačí vydržať v pozícii dosky 30-60 sekúnd a potom venujte rovnaký priestor aj bočnej doske a to na každej strane.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist