InstagramFacebookYoutube
Výživa

Biotín je pre nás veľmi dôležitý. V ktorých jedlách ho nájdeme najviac?

19. decembra 2023
Biotín je pre nás veľmi dôležitý. V ktorých jedlách ho nájdeme najviac?
Biotín, tiež známy ako vitamín H alebo B7, má nesmierny význam pre ľudské telo. Preto je veľmi dôležité, aby sme ho prijímali zo stravy v dostatočnom množstve. Čo nám prináša a kde ho vziať?

Biotín sa podieľa na metabolizovaní rôznych živín v našom tele a priamo ovplyvňuje mnohé ľudské orgány. Najviac sa na ňom cení zlepšovanie stavu vlasov, zachovanie optimálneho tráviaceho zdravia a podpora činnosti nervového systému.

Denne stačí prijať 50 mikrogramov tohto vitamínu – bez ohľadu na pohlavie. Okrem doplnkov výživy patria medzi bohaté zdroje aj tieto potraviny:

Článok pokračuje pod reklamou


Strukoviny – strukoviny sú bohatým zdrojom biotínu, pričom tými najbohatšími sú arašidy a sója. Pražené arašidy obsahujú takmer 18 mikrogramov biotínu na 100-gramovú porciu, sójové bôby viac ako 19 mikrogramov.

Orechy a semená – vo všeobecne ide o kvalitné zdroje, no najviac vynikajú slnečnicové semená, ktoré obsahujú 2,6 mikrogramu biotínu na 20-gramovú porciu. 30 gramov mandlí zase obsahuje 1,5 mikrogramu tejto cennej živiny.

Hríby – 100 gramov konzervovaných hríbov obsahuje zhruba 2,2 mikrogramu biotínu.

Sladké zemiaky – 250 gramov sladkých zemiakov obsahuje takmer 5 mikrogramov biotínu.

Banány – väčšina druhov ovocia biotín neobsahuje, no medzi výnimky sa radia banány. Jeden malý banán obsahuje asi 0,2 mikrogramu tejto živiny.

Avokáda – toto super ovocie je plné cenných živín a nechýba ani biotín, ktorého v 200 gramoch nájdete takmer 2 mikrogramy.

Špenát – v 100 gramoch špenátu nájdeme 0,8 mikrogramu biotínu.

Brokolica – táto zelenina obsahuje veľa vlákniny aj množstvo vitamínov a minerálov. Často sa však prehliada, že je aj dobrým zdrojom biotínu. Len 45 gramov brokolica obsahuje 5 mikrogramov tohto vitamínu.

Mäso – najlepšími zdrojmi z druhov mäsa sú bravčové kotlety a hovädzie burgre, ktoré vo varenom stave obsahujú až 4,5 mikrogramu biotínu na 100-gramovú porciu.

Vajcia – jedna celé vajce vám dodá až 10 mikrogramov biotínu. Dôležité je, aby ste ho zjedli aj so žĺtkom a nie surové.

Pečienka – jedným z kráľov v obsahu biotínu je kuracia pečienka. Na 100 gramov pečienky pripadá až 184 mikrogramov tohto vitamínu, čo je omnoho viac, ako ho denne potrebujete.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist