InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Spôsobuje kreatín vypadávanie vlasov?

21. 2. 2024
Spôsobuje kreatín vypadávanie vlasov?
Kreatín je jedným z najpopulárnejších doplnkov výživy u kulturistov a športovcov. Dôvod je jednoduchý – množstvo štúdií potvrdilo jeho hlavné prínosy. Existujú však aj obavy z možných vedľajších účinkov. Patrí medzi ne aj vypadávanie vlasov?

Kreatín dokáže zlepšiť vašu výkonnosť, podporiť rast svalovej hmoty a dokonca môže prospievať vášmu mentálnemu zdraviu. Jeho výhodou je, že nie je drahý a pre drvivú väčšinu ľudí je bezpečný.

Stále sa však vo svete vyskytujú reči o jeho škodlivosti. Jedným z nich je aj spomínané vypadávanie vlasov. Je to pravda alebo len mýtus?

Článok pokračuje pod reklamou


Ukázalo sa, že toto tvrdenie nie je úplne nepravdivé. Na druhú stranu, v skutočnosti sa vypadávania vlasov pri užívaní tohto suplementu nemusíte báť.

Štúdia z roku 2009, do ktorej sa zapojilo 20 hráčov rugby, preukázala zvýšenie hladiny dihydrotestosterónu. Ten bol v minulosti spojený s určitou stratou vlasov, a práve preto sa zrejme začali šíriť reči o tom, že kreatín môže spôsobovať vypadávanie vlasov.

V tomto smere je tu však háčik. Koncentrácia dihydrotestosterónu v spomínanej štúdii neprekračovala normálne fyziologické úrovne. Zvýšenie hladiny tohto hormónu pri užívaní kreatínu tak nemohlo viesť k vypadávaniu vlasov.

Definitívna odpoveď teda je, že kreatín vypadávanie vlasov nespôsobuje. Vedecky to nebolo preukázané.

K vypadávanie vlasov následkom zvýšenia hladiny dihydrotestosterónu dochádza pri androgenetickej alopécii, čo je genetická predispozícia ovplyvňujúca stav vlasov u mužov i žien. Ľudia s týmto stavom premieňajú testosterón na dihydrotestosterón v abnormálnom množstve, čo najviac ovplyvňuje oblasti s najvyšším výskytom androgénnych receptorov, akou je aj temeno hlavy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist