InstagramFacebookYoutube
Výživa

20 sacharidov, ktoré sú prospešné nielen pri chudnutí

27. 2. 2024
20 sacharidov, ktoré sú prospešné nielen pri chudnutí
Sacharidy si vydobyli zlú povesť a vyhýbajú sa im najmä ľudia, ktorí sa snažia udržať alebo dosiahnuť zdravú hmotnosť. Nie je to však voči ním fér. Aj táto makroživina zohráva dôležitú úlohu v našom tele a nie každý jej zástupca je zlý.

Viaceré druhy sacharidov, najmä z ovocia, zeleniny, strukovín či obilnín, sú zdravé. Jednoduchým rozdielom medzi nimi a tými nezdravými, často spracovanými, je obsah vlákniny. Tie s vyšším obsahom môžu pomôcť k zdravej hmotnosti, k zlepšeniu trávenia či k zníženiu rizika cukrovky druhého typu. Príkladom takýchto sacharidov sú:

Amarant – táto obilnina je bohatá na rastlinné bielkoviny, ktorých obsahuje dvakrát viac ako ryža či kukurica. Má aj protizápalové a antioxidačné účinky.

Článok pokračuje pod reklamou


Avokádo – postrachom v ňom nie je ani vyšší obsah tukov, ktoré sú v tomto prípade zdraviu prospešné. Efektívne vás nasýti, zníži zápaly i krvný tlak.

Bobuľovité ovocie – čučoriedky, černice, brusnice, jahody, hrozno sú plné antioxidantov a vlákniny. Ak by ste si z nich mali vybrať len jeden druh, najlepší profil majú čučoriedky.

Brokolica a karfiol – brokolica obsahuje veľa vody a vlákniny, vďaka čomu vás nasýti a podporí chudnutie. Je však aj zdrojom ďalších cenných živín, ktoré zlepšia váš zdravotný stav. Karfiol obsahuje tiež veľa vlákniny a aj vysoké množstvo vitamínov C a B.

Celozrnné produkty – biele pečivo je nepriateľom chudnutia, no ľahko ho môžete nahradiť celozrnným. To môže znížiť cholesterol a stabilizovať hladinu cukru v krvi. Tiež lepšie nasýti. Podobne sú na tom cestoviny.

Cícer – bez ohľadu na to, ako ho v kuchyni využijete, stabilizuje vám krvný cukor, nasýti a podporí chudnutie. Opäť je to pre vyšší obsah vlákniny.

Cvikla – ľudia, ktorí pravidelne pijú cviklovú šťavu, majú nižší krvný tlak. Zlepšuje prietok krvi a športovú výkonnosť. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.

Fazuľa – pre vysoký obsah vlákniny je jednou z najlepších volieb na zníženie rizík obezity, cukrovky a srdcovocievnych ochorení. Obsahuje aj bielkoviny a veľmi dobre človeka nasýti.

Grapefruit – toto citrusové ovocie znižuje hladinu zlého cholesterolu a krvný tlak. Štúdie dokonca potvrdili, že podporuje aj chudnutie.

Hnedá ryža – na rozdiel od bielej ryže zvyšuje nasýtenie človeka a redukuje riziko cukrovky druhého typu. Vďačí za to vyššiemu obsahu bielkovín a vlákniny.

Jablká – šupka jablka je bohatá na vlákninu. Toto ovocie je jedno z najzdravších a okrem iného pomáha stabilizovať hladinu cukru, znižuje riziko cukrovky, podporuje chudnutie a upevňuje imunitný systém.

Kiwi – obsahujú veľa vlákniny, vďaka čomu vás nasýtia a znížia hladinu zlého cholesterolu. Obsahujú tiež látky dôležité pre imunitný systém a podporu kvality spánku.

Kôstkové ovocie – čerešne a višne pomáhajú zlepšovať kvalitu spánku a dokonca zohrávajú úlohu pri znižovaní viscerálneho tuku.

Ovsené vločky – obsahujú veľa vlákniny, ktorá dokáže podporiť metabolizmus a obmedziť akumuláciu tukov. Dodávajú vám aj postupnú energiu a znižujú vplyv chronických zápalov.

Paprika – je jedným z najmenej docenených zdrojov vitamínu C a tiež skvelým zdrojom vitamínu A, B6, folátu, vlákniny, vitamínu K, niacínu a tiamínu.

Quinoa – je bezlepková a to preto, že v skutočnosti nie je obilninou, ale semenom. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, vitamínov B či draslíka.

Ružičková a červená kapusta – majú protizápalové vlastnosti a veľa vitamínov podporujúcich zdravie. Ružičková kapusta tiež chráni bunky od poškodenia DNA, červená kapusta zase obsahuje rovnaké antokyaníny ako čučoriedky.

Sladké zemiaky – sú chutné a zároveň plné vlákniny, vďaka čomu stabilizujú krvný cukor a efektívne vás nasýtia. Sú bohaté aj na karotenoidy.

Šošovica – okrem obsahu vlákniny a bielkovín obsahujú aj draslík, folát, železo a vitamín B1, vďaka čomu je zdravá pre srdce a podporuje aj chudnutie.

Tekvica – okrem veľkej dávky vlákniny vám poskytne aj veľa vitamínu C a karotenoidov, ktoré chránia zrak, srdce a vaše metabolické zdravie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist