InstagramFacebookYoutube
Tréning

Silný zadok je dôležitý pre každého. Posilnite si ho týmito troma cvikmi

29. 2. 2024
Silný zadok je dôležitý pre každého. Posilnite si ho týmito troma cvikmi
Tréning sedacích svalov je jedným z najpopulárnejších medzi zástupkyňami ženského pohlavia. Muži mu väčšinou pozornosť nevenujú. Nerobia však dobre. Pre obe pohlavia je dôležité, aby zadok precvičovali.

Priznajme si to – dámy cvičia zadok hlavne preto, aby vyzeral krajšie. Silné sedacie svaly majú však väčší význam, ako je len estetická stránka. Využijete ich pri behu a športových aktivitách, pričom sa vám poďakuje aj váš chrbát, pretože pomáhajú k správnemu držaniu tela a znižujú riziko jeho bolesti.

Problémom súčasnosti je, že sedacia svaly majú tendenciu sa oslabovať, nie posilňovať. Môže za to sedaví spôsob života. To sa nemusí prejavovať len bolesťou chrbta, ale aj kolien či bedier. Ak by ste ho teda chceli posilniť, ktoré cviky budú na to najlepšie?

Článok pokračuje pod reklamou


Hip thrust

Začiatočníci môžu zvoliť panvový most, ale pre ostatných je lepšou alternatívou pre spevnenie sedacích svalov tzv. hip thrust. Využiť pri ňom môžete nielen veľkú činku, ale aj kettlebell, jednoručku či medicinbal.



Výpady vzad do kríža

Tento cvik zapojí do akcie gluteus mediu a gluteus minimus, ktoré sú výrazne menšími svalmi ako veľký sedací sval, ale majú veľký význam pre rotačné pohyby. Okrem toho týmto cvikom precvičíte prednú časť stehien, lýtka a priťahovač bedra. Cvik si môžete skomplikovať pridaním záťaže pomocou jednoručky či kettlebellu alebo krátkou pauzou v spodnej polohe.



Bočná chôdza s odporovou gumou

Odporovú gumu si dajte nad kolená, pokrčte nohy v kolenách a pri chôdzi do strany sa snažte preciťovať kontrakcie v sedacích svaloch. Dôležité je, aby pohyb vychádzal z bedier. Náročnosť cviku sa dá zvýšiť umiestnením odporovej gumy pod kolená alebo voľbou gumy s väčším odporom.




Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist