InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Nerobte to svojim kĺbom: Tieto zvyky im škodia najviac

19. 4. 2024
Nerobte to svojim kĺbom: Tieto zvyky im škodia najviac
Čím starší budete, tým viac si budete vážiť dobrý stav vašich kĺbov. Zaistiť ich optimálne zdravie vám pomôže aj to, ak prestanete robiť každodenné činnosti, ktoré sú pre ich stav najhoršie. Na šesť z nich poukazujeme v tomto článku.

Opotrebenie kĺbov môže časom spôsobiť bolesť a zdravotné problémy. K ním prispievajú rôzne faktorov, medzi ktoré patrí aj štýl života. V tom vašom by ste sa mali vyhnúť nasledujúcim šiestim zvykom, ak chcete mať kĺby v poriadku čo najdlhšie:

Sedaví spôsob života – aj veľkú časť dňa presedíte bez toho, aby ste dopriali svalom aktivitu, niektoré z nich tuhnú a skracujú sa, iné sa predlžujú a slabnú. To môže viesť k nerovnováhe v kĺboch, ktoré nie sú dostatočne podporované svalmi. K tomu môže prispievať aj zlé držanie tela pri sedení. Preto je dobré venovať pozornosť aj ergonómii sedenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Nedostatočný príjem vody – bolesť kĺbov môže spôsobovať aj dehydratácia. Kĺby totiž potrebujú tekutiny, aby boli dostatočne „premazané“. Dostatok vody zlepší lubrikáciu chrupaviek a ich obnovu.

Prejedanie sa – nadmerná hmotnosť zväčšuje tlak na kĺby, ktoré sa tak opotrebujú rýchlejšie. Preto je dôležité udržiavať zdravú hmotnosť, ku ktorej vám pomôže vhodná diéta, systematické cvičenie a pravidelné pohyb.

Ignorovanie posilňovania – ak sa budete vyhýbať posilňovaniu, neurobíte svojim kĺbom žiadnu službu. Posilňovanie totiž pomáha spevňovať svaly a tkanivá, ktoré sú oporou kĺbov. Tým znižujú riziko poranení a tiež podporujú ich zdravie. Stačí pritom cvičiť dva až trikrát do týždňa.

Ignorovanie cvičení na mobilitu – cviky zamerané na mobilitu kĺbov ich pomáhajú udržovať flexibilné a zlepšujú aj ich lubrikáciu. Tieto cviky pritom môžete absolvovať pred posilňovaním ako formu zahriatia, vďaka čomu zabijete dva muchy jednou ranou.

Nosenie tašiek na jednej strane – nosenie ľubovoľných bremien len na jednej strane môže vyvolať nerovnováhu a zvýšené namáhanie kĺbov. Nemusíte si pritom rozdeľovať jednu tašku na dve. Podľa expertov stačí po pár minútach prehodiť tašku z jednej ruky do druhej a robiť tak až kým neprídete do cieľovej destinácie. A batoh noste celkom určite na oboch pleciach.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist